Реклама / Ads
4| 2663 |29.04.2023 НОВИНИ

Гечев видя успех в споразумението с ЕК за украинското зърно

.
Министърът на земеделието Явор Гечев определи като "успех" постигнатото споразумение между Европейската комисия и 5–те страни, сред които и България, за вноса на някои украински храни, на които страните наложиха вето. Споразумението бе постигнато късно снощи.
 

Според споразумението България трябва да отмени наложените мерки за забрана на внос на земеделски продукти от Украйна, предават от Българското национално радио.  До 5 юни на практика се въвежда общоевропейска забрана за внос на 4 култури - пшеница, рапица, слънчоглед и царевица.           

                

Следващата седмица министърът ще предложим на кабинета да бъде отменена националната забрана за внос от Украйна. Еврокомисията ще продължи да наблюдава слънчогледовото олио. 

 

"Коридорите продължават да се осъществяват, като, съответно, българската държава, както и другите държави ще допускат всички товари, които са за реекспорт към трети държави, независимо дали са в Европейския съюз или към други страни. Искам да кажа, че България продължава да е изключително активна по отношение на коридорите - ние имаме предложения по отношение на усъвършенстването на тези коридори в ЕС. До 5 юни, когато ще е действието вече на новия регламент, ние работим активно по различни предложения за усъвършенстване на съответно на тези коридори, които да са по-изгодни и за самата Европа и най-вече за самата Украйна", посочи Явор Гечев. 

 

Европейската комисия ще провери данните за сухо, мляко мед и други продукти, за да види има ли аномалии. След 5 юни може да бъдат включени и други стоки, стана ясно от думите на министъра.

 

Другата седмица се очаква ЕК да обяви сумите за компенсации на зърнопроизводителите. Най-засегнатите страни трябва да си поделят помощ в размер на 100 милиона евро.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3029 |28.04.2023 Гълъб Донев се видя с посланика на САЩ, за какво си говориха? . 4| 3199 |21.04.2023 Гечев и служебното правителство не защитавали печалбата на конкретни земеделци . 2| 3007 |20.04.2023 Министър Гечев: България първа надигна глас, че коридорите за износ от Украйна не работят . 5| 3141 |20.04.2023 Явор Гечев: Питбулите се продават на скандално ниски цени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads