Реклама / Ads
2| 2999 |20.04.2023 НОВИНИ

Министър Гечев: България първа надигна глас, че коридорите за износ от Украйна не работят

.
ЕС предложи мерките за украинските храни заради надигнатия от България глас Източник: БГНЕС
Ние сме длъжни да пазим интересите на държавата. Това каза в предаването ”Лице в лице” по БТВ служебният министър на земеделието Явор Гечев по повод приетото вчера от служебното правителство решение над 20 хранителни стоки от Украйна да не бъдат допускани до българския пазар от 24 април до 30 юни.
 

Земеделският министър Явор Гечев и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов  коментираха в предаването "Лице в лице" по БТВ проблема с вноса на зърно от Украйна.

 

"Първата държава, която надигна глас и каза, че коридорите за износ от Украйна не работят, беше България. Оказахме се прави – всичките пет европейски държави, които впоследствие надигнаха глас, се съгласиха с България. Това не е налагане на ембарго, а силен глас към Европейската комисия, че има проблем и той няма да се реши от самосебсе си", заяви Гечев.

 

Европейската комисия реагира мигновено и предложи пакета от 100 млн. евро. Към този момент не знаем как ще се разпределят тези средства, посочи той.

 

Мерките, които предложи Европа, произтичат от нас. Те са добро начало, но искаме да има постоянно действащ механизъм, обяви земеделският министър.

 

Контролът е много сериозен и няма как да се допуснат некачествени стоки от Украйна, увери Явор Гечев.

 

Костадин Костадинов подчерта, че зърнопроизводителите имат разходи - ренти на собственици на земs, съхранение в складовe и пр. Той каза, че разпространените сред обществото мнения, че цената на зърното изкуствено се вдига , не отговарят на реалността.

 

Последното редовно правителство наложи забрана за износ на зърно и зърното, което залежава сега в складовете ни, е точно това зърно. Беше внесен слънчоглед и олио от Украйна, а нашият слънчоглед не се търсеше. Само от слънчогледа загубите ни са 800 милиона лева, заяви Костадинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3133 |20.04.2023 ПП, ДСБ, „Да, България“ и БСП поискаха главата на Портних. Къде е преляла чашката? . 1| 2562 |20.04.2023 Евросъюзът дава 100 млн. евро за зърното на пет държави, България е сред тях . 7| 2572 |20.04.2023 Стоянов: България ще разреши вноса на зърно от Украйна, ако цените на едро тръгнат нагоре . 5| 3130 |20.04.2023 Явор Гечев: Питбулите се продават на скандално ниски цени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads