Реклама / Ads
0| 2274 |14.09.2022 НОВИНИ

Аграрният министър иска ЕК да задейства кризисен резерв в подкрепа на родните зърнопроизводители

.
Източник: БГНЕС
Министерството на земеделието ще поиска Европейската комисия да задейства кризисен резерв в подкрепа на българските зърнопроизводители, обяви ресорният министър Явор Гечев на среща с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите, организирана след днешните протести в страната. Проблемите в сектора ще бъдат обсъдени на Консултативен съвет по зърното.

„Българските земеделски производители имат пълната ни подкрепа заради трудностите, пред които са изправени. Министерството на земеделието ще поиска извънредни мерки от Европейската комисия да бъде задействан т. нар. земеделски кризисен резерв на ЕС“, съобщи Явор Гечев.

 

Зърнопроизводителите връчиха на министъра декларация с исканията си и изложиха опасенията си във връзка с вноса на слънчоглед и пшеница.

 

„Разпоредил съм удвояване на пробите при вноса на слънчоглед и пшеница, за да бъде опазено здравето на българските граждани“, увери Гечев.

 

Той припомни, че в приетата днес от правителството позиция се отчита, че в Република България безпокойство будят смущенията на пазара на слънчоглед и пшеница, като земеделските стопани срещат сериозни предизвикателства - затруднена реализация, ограничени складове за съхранение на зърното и съответните разходи, ценови натиск. В тази връзка Република България призовава Комисията да приложи всички възможни инструменти, в т.ч. прилагането на извънредни мерки срещу смущения на пазара.

 

„България е солидарна с Украйна, но българските земеделски производители претърпяха сериозни щети“, отчете аграрният министър.

 

По предложение на зърнопроизводителите следващата седмица проблемите в сектора ще бъдат обсъдени на Консултативен съвет по зърното. „Ще поканим за участие представители на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“, каза аграрният министър и призова производителите да подават сигнали за нарушения на данъчното и митническото законодателство.

 

„Лично ще настоявам всички компетентни институции да вземат мерки, за да не се компрометира българската реколта и потребителите да са спокойни“, заключи министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2293 |14.09.2022 Министърът на правосъдието представи идеята за нов Антикорупционен орган . 0| 2355 |14.09.2022 Балкански държави поискали от Ердоган да помоли Путин да не спира газа през зимата? . 0| 2292 |14.09.2022 Мая Манолова призова земеделския министър да подпомогне картофопроизводителите . 0| 2271 |14.09.2022 Не се очаква режим на тока в България, увери министър Росен Христов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads