Реклама / Ads
5| 4151 |10.06.2019 НОВИНИ

България не приема 7 октомври като дата за Гоце Делчев

.
Външните министри на България и Северна Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров Източник: БГНЕС
Македонски членове на Смесената комисия за историческите въпроси са предложили съвместно честване на паметта на Гоце Делчев на 7 октомври. България не приема тази дата. ”Абсурдно е да празнуваме дати, свързани с Коминтерна и Тито”, заяви българският външен министър Екатерина Захариева.

Външните министри на България и Северна Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров са съпредседатели на Съвместната междуправителствена комисия, на чието заседание днес бе направен преглед на прилагането на подписания на 1 август 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония.

 

„Няма как тази дата да бъде празнувана. Няма човек в България, не само историк, който да приеме това“, категорична е Захариева, съобщава БГНЕС.

 

На 7 октомври преди около 70 години комунистическата власт в София е предала на Скопие костите на Гоце Делчев.

 

Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров допълни от своя страна, че ако Гоце Делчев беше жив, нямаше да е доволен от разделението, което се случва около името му.

 

Съществен напредък в политическите отношения отбелязаха двете страни. Като пример за това бяха посочени 8-те разменени визити между двамата премиери – Бойко Борисов и Зоран Заев, осъществени само през последните две години. За този период са се провели и срещи между президентите на двете държави, както и множество парламентарни делегации и срещи на различни форуми.

 

„Няма нещо по-естествено от това двете държави да бъдат най-близките в целия свят. Приятелство, което нито една криза няма да застраши. Ние трябва да стъпим на истината и да учим по-младите на нея“, отбеляза Захариева. На днешната среща е бил обсъден и докладът на смесената историческа комисия, която скоро проведе поредното си заседание. По много от въпросите тя е постигнала напредък, но някои от тях продължават да пораждат усилени дискусии. Един от тях е възможността за съвместното честване на Гоце Делчев. „Не е лесна тази задача. Тук трябва да бъде честни и искрени. Има много натрупани слоеве, но процесът е отворен и вече зрее“, отбеляза македонският външен министър и припомни, че въпреки многото трудности двете държави са постигнали съгласие по отношения на историята през Античността и средновековието.

 

„Искам да ви уверя, че Северна Македония е истински посветена на този процес и аз съм убеден, че това не е само заради това, че сме подписали договора. То е важно и за нас самите“, допълни още Никола Димитров.

 

Европейската перспектива на Македония и останалите страни от Западните Балкани продължава да бъде приоритет за страната ни, увери министър Захариева. Тя припомни, че страната ни вече ратифицира протокола за присъединяването на Северна Македония в НАТО, но подчерта, че България ще държи на това договорът между двете държави да бъде изпълняван в дух на приятелство и добросъседство. От своя страна Никола Димитров благодари за българската подкрепа по европейския път на Северната ни съседка и припомни, че за него югозападната ни съседка чака вече много години. „Присъединяването ни към ЕС е много важно за нас, за европейската визия на региона. Регион, в който ще търгуваме и работим, границите вече няма да бъдат толкова важни. Ще решаваме проблемите по европейски начин“, отбеляза още македонският външен министър.

 

По-темата за транспортната свързаност двете страни са категорични – трябва да бъде ускорен процесът на изграждане на Паневропейски транспортен коридор номер 8, който е важен не само за България и Македония, но и за целия регион. Министерствата на транспорта на двете страни вече имат създадена работна група, която цели тясна координация за по-бързата реализация на този инфраструктурен проект. „Хората и бизнесът искат добра инфраструктура. Все още нямаме железопътна свързаност между двете държави“, отбеляза министър Захариева. От своя страна македонският ѝ колега Никола Димитров отбеляза, че върху изграждането на транспортния коридор наистина пада най-големият фокус, а неговото ускорено изграждане ще допринесе за пътната и жп свързаност между съседските страни.

 

Двамата външни министри отбелязаха ръст в стокообмена между България и Северна Македония през 2017 и 2018 година. През първото тримесечие на тази година обаче се забелязва спад, особено в износа на нашите съседи, но двете икономически министерства ще се заемат с анализ на причините за това, за да бъде преодоляна тази негативна тенденция. По-тясно сътрудничество в сферата на образованието се обещаха и двете страни.

 

„Нашият министър беше там съвсем скоро – в периода 23-25 май. За доста конкретни проекти и програми са се разбрали – студентски борси, кандидат-студентски курсове за желаещи да учат в България от Северна Македония, повече съвместни проекти по „Еразъм +“, както и повече съвместни проекти в тази сфера.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4516 |10.06.2019 България е на дъното в класацията по достъпност на природен газ за хората . 1| 3873 |10.06.2019 Радев: Посланик Рубин допринесе за модернизацията на България . 0| 3639 |10.06.2019 България и Северна Македония решават за Гоце Делчев . 0| 4053 |10.06.2019 Доклад: Младежите в България предпочитат канабис пред другите наркотици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads