Реклама / Ads
8| 4596 |08.01.2020 НОВИНИ

България ще бъде домакин на инициативата „Три морета“

.
Румен Радев и Херо Мустафа Източник: Президенство
По предложение на президента Румен Радев България ще бъде домакин на Шестата среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“. Тя обединява 12 държави от ЕС разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море, и е подкрепяна активно от САЩ.
 

Българското домакинство беше обсъдено днес на среща на Румен Радев с посланик Херо Мустафа и с американска делегация, която е на посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Делегацията е водена от Матю Бойс – заместник-помощник държавния секретар на САЩ. На срещата присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

Българският държавен глава отправи покана за участие във форума към президента на САЩ по време на срещата на върха на НАТО в Лондон.

Инициативата „Три морета“ е създадена през 2015 г. и цели да се насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона чрез съвместни проекти. На срещите на върха страната ни е представлявана от българския президент, по чиято идея и след консултации с останалите страни участници България ще бъде домакин на форума на високо равнище през следващата година. Румен Радев и участниците в срещата бяха единодушни, че „Три морета“ насърчава условията за икономическо и социално развитие в държавите от Източна Европа, засилва търговските контакти, подобрява енергийната, транспортна и дигитална инфраструктура. Българският президент подчерта и значението на образователната и научна свързаност за развитието на региона.

 

България високо цени подкрепата на САЩ в усилията на страната ни в борбата с корупцията и за утвърждаване на върховенството на закона. Ефективни резултати в тази насока ще се постигнат само с безкомпромисен подход в духа на демократичните ценности, заяви още президентът Румен Радев по време на срещата.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4225 |08.01.2020 Захариева: България ще купува този газ, който е най-изгоден за българите . 10| 5049 |07.01.2020 Георги Свиленски: Борисов трябва да си отиде от управлението на България . 2| 3943 |07.01.2020 Втора крачка на волейболна България към Токио, разковахме Нидерландия . 2| 3953 |07.01.2020 Красимир Каракачанов: Основното плашило в Сърбия е България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads