Реклама / Ads
8| 4855 |31.01.2024 НОВИНИ

България ще отбележи 20 години в НАТО

.
Източник: БГНЕС
Правителството прие Национална програма с инициативи за отбелязването през 2024 г. на 20-ата годишнина от членството на Република България в НАТО, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.
 

С приемането на решението се одобряват редица инициативи за отбелязването на годишнината в страната и чужбина в течение на цялата 2024 г. Те са обединени от цялостна концепция и общи послания, които демонстрират принадлежността на България към най-големия и най-успешен политико-военен съюз в историята и към единната общност на споделени ценности, интереси и готовност за взаимна защита.





Програмата е разработена по инициатива на заместник министър ­председателя и министър на външните работи от Междуведомствена работна група с участието на Министерствата на външните работи, на отбраната, на вътрешните работи, на образованието и науката, на финансите, на иновациите и растежа и на Министерския съвет.

 

В програмата, наред с тържествените събития за отбелязване годишнината от присъединяването на България към Алианса, са планирани инициативи и съпътстваща информационна кампания през цялата година, с които се цели да се повиши разбирането най-вече сред младото поколение за същността и целите на НАТО, за позитивите за България от членството в организацията, както и да се разсеят тиражираните фалшиви новини и наративи, и да се изгради устойчивост срещу външно влияние, информационно манипулиране и дезинформация. Планирани са и инициативи извън София, в редица общини в страната.

 

Паралелно с Националната програма през 2024 r. ще бъде изпълнявана и международна програма с чествания, съобразно възникващите събития в чужбина, включително въз основа на инициативи по текущи предложения от страна на българските дипломатически представителства. Ще бъдат използвани и възможностите за съвместни чествания по места със страните, с които заедно отбелязваме годишнината от членството в НАТО.





С друго свое решение Министерският съвет разреши участието в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (КFOR) с до 150 военнослужещи от Въоръжените сили на България с личното им оръжие, екипировка и военна техника.

 

Към настоящия момент Въоръжените сили на Република България участват в КFOR с до 35 военнослужещи и допълнително с личен състав към 2-ри батальон от Силите на оперативния резерв (ORF) на КFOR с до 150 военнослужещи, изпълняващи планираните задачи по силата на споразумението между НАТО и ЕС „Берлин Плюс". В споразумението е заявено, че ORF са споделени и могат да вземат участие в двете операции провеждани в зоната за съвместни операции „Балкани" ((Balkan JOA-BJOA) - КFOR и ALТНЕА).

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8166 |31.01.2024 Турската лира за пети пореден път тръгна към месечен спад . 3| 4423 |31.01.2024 Терзиев иска одит на Центъра за градска мобилност . 8| 4560 |31.01.2024 Ген. Съби Събев: Има реална опасност Унгария и Орбан да загубят гласа си в Европейския съюз заради Украйна . 15| 4344 |31.01.2024 Правителството плаща 3,2 млн. лв на Симеон Сакскобургготски за имотите, които съдът обяви за държавни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads