Реклама / Ads
17| 4818 |10.08.2010 НОВИНИ

България става пилотна за Световната банка

.
Робърт Зелик
Световната банка e готова да подпомогне България за преодоляването на проблема с намаления поток от чуждестранни инвестиции, да съдейства за успешната реализация на ключови за българската икономика инфраструктурни проекти, за извършването на необходимите реформи и в областта на образованието.
 

Това стана ясно след срещата на президента на Световната банка Робърт Зелик и българския президент Георги Първанов.
Така България се очертава да бъде първата държава, която ще бъде подкрепена от Световната банка по нов начин, свързан с осъществяването на структурни реформи в различни сфери.

В официалното си изявление Робър Зелик посочи, че Световната банка и България имат потенциал за установяването на нов модел на сътрудничество, насочен към увеличаване на обема, ефективността и качеството при усвояването на европейските структурни фондове.

Във връзка с това българският държавен глава и президентът на Световната банка приветстваха предстоящото подписване на Меморандум за разбирателство между българското правителство и Световната банка, който следва да очертае рамката на бъдещото двустранно сътрудничество.

По думите на Зелик това е споразумение от качествено нов тип – пилотен проект в Европа и важен инструмент в новите взаимоотношения между банката и България.

В срещата участва и еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя посочи, че дълго отлаганите реформи от европейските страни в здравеопазването, социалните и пенсионните системи сега се осъществяват, което налага България също да извърши тези необходими реформи, с което да се ускори възстановяването на българската държава и икономика от негативните последици от световната финансова и икономическа криза.

Президентът Първанов подкрепи тезата на еврокомисар Кристалина Георгиева, че предстоящите две години са от изключително значение за успеха на реформите в българското общество.

Георги Първанов и Робърт Зелик взаимно споделиха виждането, че заложените цели на Стратегията за партньорство с Република България (2006-2009) са поставили успешното начало на двустранното сътрудничество в дългосрочен план, което следва да бъде развивано и укрепвано в бъдеще.

Българският президент подчерта също, че българското общество очаква силни и ефективни инвестиции в социалната сфера, които да дадат своя принос за социалното включване на младите хора, безработните, ромската общност и други социално чувствителни групи.

Президентът на Световната банка Робърт Зелек е на официално посещение в България, Молдова и Латвия, като целта на визитата е обсъждане на проблеми на развитието и въздействието на глобалната икономическа криза. За последно той е идвал в България през 90-те години, но този път той е дошъл тук, за да слуша и да се учи.

Още снощи, при отсечката на разклона за Куманово по пътя Варна-Добрич, която се ремонтира със средства от Световната банка, Робърт Зелик в присъствието на премиера Бойко Борисов увери: “Световната банка може да помага на България не само за изграждане на пътища, но и в сферата на енергетиката, образованието, административния капацитет. Криза е, но българското правителство успява да управлява процесите не по-зле от всички останали, то се справя и едновременно полага жалоните на бъдещ икономически растеж”.

Зелик похвали правителството за борбата с корупцията, като подчерта, че тази битка се забелязва в Европа, от Световната банка и в САЩ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 12678 |10.08.2010 От 2012 г. България влиза в нова ледникова епоха . 1| 4795 |09.08.2010 Сърби спипаха 50 кг хероин на границата с България . 6| 5385 |07.08.2010 Жеги в цяла България от понеделник . 12| 7648 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads