Реклама / Ads
33| 16169 |29.12.2020 НОВИНИ

В България е така! Как човек може да умре от рак, докато прокурор твърди, че „диагнозата не може да се приеме с категоричност“

.
Мартин Апостолов
Как човек може да умре от рак на белия дроб, след като прокурор от специализираната прокуратура е написал черно на бяло, че „диагнозата не може да се приеме с категоричност“. Както и че „необходимостта от значителни средства за „спешно“ лечение са необосновани“. Струва ви се абсурдно, още повече след незабравимите уверения, които ни даде Обвинител №1 Иван Гешев през април т. г., че е „инструмент в ръцете на Господ“.

Преди два дни адвокат Мартин Апостолов издъхва след мъчително боледуване от коварната болест.  Той е един от седмината ценни свидетели по мегаделото КТБ, които държавното обвинение реши да арестува в началото на 2019 година. На Апостолов бе повдигнато обвинение по показания на ценния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, че е прал пари, защото е взел 50 000 евро от банкера Цветан Василев. Съдебната сага се очертаваше да е дълга по това дело, имайки предвид, че според защитата, дадените от Лазов разписки като доказателства, са фалшиви.

 

След 10 дена престой в ареста и последвала парична гаранция от 100 000 лева, адвокат Мартин Апостолов разбира, че има рак в напреднал стадий и се налага да действа бързо . Заради запора на всички негови средства, той моли държавното обвинение да намали размера на гаранцията, за да вземе пари, с които да се лекува. На неговата молба отговаря обвинител Наталия Станчева от спецпрокуратурата с Постановление, издадено на 17 юни 2019 г.  В него има заключителен абзац, в който се казва:

 

При липса на показаните резултати от пуснатите изследвания за туморни маркери, тази диагноза не може да се приеме за налична с категоричност. Посоченото заболяване е хронично и липсват данни за акутно състояние, което да обоснове извод за наличие на настъпили към този момент нови обстоятелства. Изписаното лечение е тривиално, противовъзпалително, предвид извършеното ФБС-изследване и липсват данни за назначено специализирано лечение от съответен тесен специалист в областта. В представените документи към молбата, липсват такива, удостоверяващи реализирано скъпо лечение, както и липсват данни за предстоящо такова. Поради това, твърдението за необходимостта от значителни средства за „спешно“ лечение са необосновани“.

 

Така болният адвокат не получава нужните пари, за да направи опит да се пребори с рака. Само година и половина след категоричната прокурорска констатация, Мартин Апостолов напуска този свят, трите си деца, близки и приятели. Прокуратурата таки и до този момент не внася обвинителния акт в съда! Днес Апостолов бе погребан. По ирония на съдбата, говорителката на главния прокурор Сийка Милева днес каза в интервю за Дарик по повод пандемията: "Няма нищо по-важно за човека от здравето и живота, на него и на неговите близки, на приятелите и колегите му". 

 

Част от постановлението на прокурор Наталия Станчева

.

 

След като става ясно, че спецпрокуратурата е непреклонна пред искането на Апостолов за намаляване на паричната гаранция, бе публикуван пост на страницата във Фейсбук на бивши администратори на затворената Корпоративна търговска банка. В него се казва кой всъщност е адвокат Апостолов. Информацията дава отговор на въпроса защо той е бил толкова важен за прокуратурата:

 

„С постановление от 17.06.2019 г. прокурор Наталия Станчева от специализираната прокуратура ОТКАЗА да намали или промени наложената мярка „парични гаранция“ от 100 хиляди лева на адвокат Мартин Апостолов, във връзка с необходимостта от спешно лечение на тежко заболяване.

 

 От приложеното към поста им постановление става ясно, че заболяването на адвокат Апостолов е едно от най-зловещите - раково образувание (аденокарцином) на белия дроб. 

Мартин Апостолов е обвиняем на база фалшифицирани документи от основния свидетел по делото „КТБ“ Бисер Лазов и приети от прокуратурата, които „доказвали“, че Апостолов бил взел на ръка 50 хиляди евро.

 

Първоначалната наложена от съда мярка на неотклонение на Мартин Апостолов беше „задържане под стража“. След като престоя около 10 дни зад решетките, поради обжалване на мярката „задържане под стража“ на адвокат от САК – по решение на Специализирания наказателен съд мярката беше променена на „парична гаранция“ в размер на 100 хиляди лева - повече от сумата, която го обвиняват, че бил взел.

Освен, че е обвиняем по това поредно скалъпено дело, Мартин Апостолов е един от свидетелите на прокуратурата по делото „КТБ“.

 

Също така е и адвокат на част от затворените други свидетели на прокуратурата, които вече почти 6 месеца лежат в ареста, пак заради други фалшифицирани от Бисер Лазов документи – разписки за изтеглени пари на каса.

Недоумяваме, какъв човек трябва да е специализирания прокурор Наталия Станчева, за да откаже връщане на депозираната сума от Апостолов като мярка за неотклонение поради нуждата от спешно лечение, при това на колега, макар и в случая – противник в едно състезателно производство.

 

НО ние знаем причините на прокуратурата, а те са, че Мартин Апостолов:

- Открито разкриваше кражбите на активи от КТБ на основния свидетел на прокуратурата – Бисер Лазов и компания.
- Защитаваше част от вкараните в ареста осем момчета – свидетели на прокуратурата по делото „КТБ“.
- Помагаше на бившите служители на КТБ, обвиняеми по делото КТБ и ответници по над 100 заведени срещу тях искови молби в СГС.

Ние разбираме, че специализираните прокурори не притежават качества и дух за открит и справедлив процес по делото КТБ и по другите „пришити“ по-малки дела. Наясно сме, че основните им методи са меко казано „мутренски“, но всичко си има граници. Те, в случая, бяха вече преминати! 

 

Това, което аргументира прокурор Станчева са „работни“ версии на заболяване в тежка степен, а „утежняващо вината“ на Мартин Апостолов е, че същият сам е отишъл при доктор, че са му правили изследвания, след което е бил освободен за домашно лечение. Това вероятно е грубо нарушение от негова страна – може би, според прокурор Станчева, същият е трябвало незабавно да остане и умре (в болницата).

 

ТУК можете да прочетете подробности за ареста на адвокат Мартин Апостолов.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7313 |29.12.2020 Николай Марков: Новините от европейска България. В служба на един простак . 46| 6797 |28.12.2020 Хендрик Зитих: В България има опити за китайско влияние в медиите . 0| 3265 |27.12.2020 Дъжд, вятър, сняг в цяла България . 36| 7856 |27.12.2020 Внучката на бай Тошо отказала да бъде вице на Румен Радев, Борисов бил умен човек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads