Реклама / Ads
19| 5171 |18.12.2013 НОВИНИ

България упълномощи Гюнтер Йотингер за преговорите по „Южен поток”

.
България официално упълномощи Европейската комисия да води преговори вместо нея за евентуална промяна на договорките с Русия за газопровода „Южен поток”, съобщи БНР.
 

В сряда сутринта министърът на енергетиката Драгомир Стойнев предаде в Брюксел официалното писмо, с което България дава мандат на европейския комисар по енергетика Гюнтер Йотингер, за да води преговори с руската страна по предоговарянето на „Южен поток”.

 

Насрочената среща между Йотингер и Стойнев обаче не се състоя заради появили се в последния момент различия в графиците на двамата. „Срещата между експерти от МИЕ, водени от министър Стойнев, и представители на ЕК начело с Гюнтер Йотингер трябваше да се проведе днес в 8:30 часа сутринта. Поради промяна на графика на еврокомисаря Йотингер, бе направено предложение тя да се състои в 11:30 часа. Други ангажименти в програмата на министър Стойнев обаче не позволиха това да се случи и двете страни се договориха за техническо отлагане на разговорите”, уточнява пресцентърът на икономическото министерство.

 

От ведомството на Стойнев обявиха текста на писмото, без да уточняват точните параметри мандата, даден на ЕК за воденето на преговори с Москва за строежа на „Южен поток”. Загадка остава и дали Йотингер е упълномощен да предоговаря от името на страната ни условията на сключеното през 2008 г. споразумение между България и Русия за строежа на газопровода. Оказа се, че то не отговаря на въведените по-късно изисквания на ЕС за осигуряване на достъп до тръбата на трети лица и за недопускане на една и съща компания да е производител на суровина и да е собственик на инфраструктура за пренос – такъв е случаят с „Газпром”.

 

Идеята Йотингер да преговаря с „Газпром” за „Южен поток” от името на страните, през които ще минава тръбата, и които са договорили условия, неотговарящи на европейските изисквания, бе именно на българския министър Стойнев. Еврокомисарят се съгласи за изпълнява ролята на адвокат на страните участнички в проекта за изграждане на газопровода при предоговарянето на междуправителствените им споразумения с Русия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5430 |17.12.2013 България подписа за Шах Дениз 2 . 8| 5377 |17.12.2013 Б. Димитрова: 200 000 желаят да напуснат България . 44| 5781 |16.12.2013 Бареков кани Надежда Нейнски в "България без цензура" . 6| 4908 |16.12.2013 Първанов: Протестите в България продължават до евроизборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads