Реклама / Ads
32| 4593 |16.06.2023 НОВИНИ

България вече иска да е част от европейската сделка за боеприпаси

.
България вече иска да бъде част от европейската сделка за снабдяването на Украйна с оръжие и боеприпаси, за да подпомогне войната й с Русия. Това е заявил новия вътрешен министър Тодор Тагарев пред брюкселското издание “Politico” - рязък завой, след като само преди месец България отказваше да участва, въпреки призивите на Европейската агенция по отбрана.
 

През май страните от ЕС финализираха сделка за изпращане на 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети в Киев до март следващата година, като се съгласиха да дадат боеприпаси незабавно от собствените си запаси и държавите-членки да получат частично възнаграждение за усилията си. Те се споразумяха за 1 милиард евро за тази част от плана и още 1 милиард евро за схема за съвместно снабдяване, за да осигурят маршрути до Украйна и да попълнят запасите си. Комисията също така предложи инициатива от 500 милиона евро за повишаване на способността на Европа да произвежда оръжия и да постигне тези цели.


Като част от този натиск Европейската агенция по отбрана (EDA) стартира проект за държавите-членки за съвместно снабдяване с амуниции. Досега България е една от само две страни от ЕС - военно неутрална Ирландия е другата - които не са се присъединили към схемата.


"Ние много ясно се стремим към присъединяване към тази коалиция. Мисля, че ще можем да осигурим част от необходимите боеприпаси за Украйна. Няма политическо решение, но със сигурност ще положим усилия и вярвам, че ще намерим начин", каза Тагарев пред "Politco". 


Този ход бележи рязък обрат за балканската страна, чието ново правителство встъпи в длъжност миналата седмица след период на продължителна нестабилност, в който се проведоха пет избора за две години, пишат от брюкселското издание. Българският президент Румен Радев, фигура, която според някои се отнася меко спрямо Русия и която се радва на извънредни правомощия заради служебните правителства, които назначава, изключи възможността да се присъедини към коалицията в края на март, допълват още от "Politico". 


През декември българските депутати дадоха зелена светлина за пакет от военна помощ за Украйна след много вътрешни борби - макар че това беше основно ограничено до по-леки оръжия. Въпреки това се съобщава, че страната тайно е доставяла до една трета от нуждите на Украйна от боеприпаси в ранните фази на войната на Русия чрез посредници.


Предимството на официалното присъединяване на София към коалицията е, че "традиционно България се е специализирала в производството на малки оръжия, леки въоръжения и боеприпаси“ от съветско време, каза Тагарев пред брюкселското издание. Въпреки това военният ни министър отбелязва, че даряването на изтребители МиГ-29 и системи за противовъздушна отбрана би било "предизвикателство“, защото запасите на България са необходими за задоволяване на собствените нужди на страната. Тагарев същевременно призна, че част от танковия парк на страната е на половин век. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2615 |16.06.2023 България влиза в коалицията за доставка на снаряди за Украйна . 8| 3294 |15.06.2023 Веселин Калановски: Консерваторите да спрат да слушат Чайковски. Искат да ни пратят в обятията на източна мечка . 6| 2557 |15.06.2023 МВР е взело всички мерки за прожекцията на филма “Близо” в “Одеон” довечера . 10| 2873 |15.06.2023 ЕК поряза "Възраждане". Искат от България съдебни действия заради осуетената прожекция на филм от ”София прайд”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads