Реклама / Ads
0| 2199 |25.07.2024 НОВИНИ

България влиза в Парижкото споразумение за спорта в навечерието на Олимпиадата

.
Източник: БГНЕС
Министерският съвет прие решение, с което одобрява проект на Парижко споразумение за спорта и устойчивото развитие и предлага на Президента на Република България да заяви присъединяването на страната ни към споразумението на Срещата на върха „Спорт за устойчиво развитие“, която ще се проведе на 25 юли 2024 г. в Двореца „Лувър“ в Париж, Франция, в навечерието на откриването на Олимпийските и Параолимпийските игри.
 

Споразумението цели да използва влиянието на спорта, за да допринесе за постигането на напредък по изпълнението на Целите за устойчиво развитие на ООН, към които страната ни е поела ангажимент. Същото е в съответствие и с широките цели на Парижкото споразумение относно изменението на климата, което всички държави- членки на ЕС, включително и Република България, са подписали и ратифицирали.

 

Парижкото споразумение за спорта и устойчивото развитие има потенциала да се превърне в ключов елемент в цялостния подход към осъществяването на целите на Национална програма за развитие „България 2030“ и в тази връзка се подкрепят принципите, залегнали в проекта на споразумение.







Във връзка с неясните параметри по отношение на финансовите ангажименти, които Република България трябва да поема за изпълнение на споразумението, към настоящия момент страната ни се въздържа от подкрепа на текста по т. 9 от Споразумението, казват от правителствената пресслужба.

 

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова ще участва в срещата по покана на френския президент Еманюел Макрон, предаде БГНЕС.

 

На събитието ще присъстват държавни, правителствени и спортни ръководители, като сред поканените е и президентът на България Румен Радев. След официалната част Макрон ще даде прием за всички гости. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2213 |25.07.2024 Защо дерайлира влакът София-Варна? . 2| 2287 |25.07.2024 Спряганият за посланик в Украйна Петър Танев: Руска връзка е по-скоро наратив, който съвсем съзнателно се прокарва . 1| 2192 |25.07.2024 Енергийният министър и работодатели влизат в спор за цените на тока . 2| 2341 |25.07.2024 Тагарев: Буря в чаша вода. България вече 2 години и половина няма посланик в Киев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads