Реклама / Ads
4| 2969 |15.12.2022 НОВИНИ

България влиза в Шенген най-късно през октомври догодина

.
България влиза в Шенген най-късно през октомври догодина, заяви пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев. По думите му ще се направи всичко възможно този срок да се ускори при съвместната работа с Нидерландия и Австрия. 
 

Приемането на два важни закона през януари обаче се оказва ключово за членството ни в Шенген - за отговорност на главния прокурор и антикорупционния закон. Това означава да има работещ парламент. 

 

Коментарът на държавния глава идва след ветото, което ни бе наложено от Виена и Амстердам по въпроса с присъединяването ни към Шенген. Решението предизвика остра реакция у нас - заговори се за двоен аршин. От европейски институции посочиха тогава, че няколко доклада за показали готовността на страната ни да влезе в безвизовото пространство. 

 

“Влизането в Шенген означава моментално да се премахнат огромните опашки по границата ни с Гърция и Румъния, ще има и положителен ефект върху туризма”, категоричен е Радев.

 

По думите му членството ни ще донесе и по-голям приток на чуждестранни инвестиции. 

 

"Това е борба за нашето достойнство. За първи път България получава такава подкрепа от всички държави членки и от всички европейски институции. Оценяват се всичките ни усилия за охрана на общата граница, за борбата с нелегалния трафик на мигранти, с вторичната миграция, ние разкриваме все повече нелегалните мрежи - транснационални и вътрешни. Трябва да помогнем Нидерландия и Австрия да решат вътрешнополитическите си проблеми", добави държавният глава.

 

Той поясни, че България призовава за ангажиране с ясни времеви срокове и много точни критерии.


"България е изпълнила всички технически критерии, все още има претенции от страна на Нидерландия и Австрия. На път сме да постигнем точен срок за приемането на България в Шенген, който да бъде необратим. Догодина България ще се присъедини към Шенген категорично. Румъния осъзнава, че най-добрата стратегия е двете страни да вървим заедно", допълни Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2901 |15.12.2022 Зарков: Има заплаха България да не получи втория транш от средствата по Плана за възстановяване . 6| 2969 |15.12.2022 Радев: Шенген е борба за нашето достойнство . 1| 2822 |14.12.2022 Събрия задържа каналджии, прекарвали мигранти през България . 5| 3083 |14.12.2022 Елена Йончева: Европейската комисия да заведе дело срещу Австрия и Нидерландия заради Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads