Реклама / Ads
7| 5649 |19.05.2010 НОВИНИ

България загуби домейна "бг"

.
България получи отказ за регистрация на символите „бг" за национален интернет адрес на кирилица.
 

Аргументът за отказа на Международната организация за интернет имената и адресите ICANN е, че има визуалната прилика на предложението със съществуващи адреси на латиница.

Независимо от широката обществена подкрепа в България за „бг" като най-харесваното съчетание от букви на кирилица, при оценката е взето предвид, че интернет е световен ресурс и уникалността в него е най-важна.

По непотвърдена информация "бг" напомняло на интернет адресите на Бразилия (br) и Буркина Фасу (bf).

От министерството на транспорта припомнят, че в края на 2009 година е публикувана анкета за избор на име на интернет адреса на България на кирилица.

Въпреки условието да бъдат предлагани алтернативни имена на „.бг", тъй като тези символи могат да не бъдат одобрени от Международната организация за интернет имената и адресите, една трета от гласувалите са посочили точно това съчетание. Една четвърт са избрали за свой фаворит символите „бгр".

Процедурата за регистриране на интернет адреси на азбуки, различни от латиница пред ICANN, стартира официално на 16 ноември 2009 г. Държавната подкрепа е условие за участие в този процес.

Заявката за оценка на „бг" е подадена на 19 февруари, а към нея има и официално писмо за подкрепа от Съвета по стандартизация на географските имена към Агенцията по геодезия, картография и кадастър и набор документи, с които да докажем подкрепата за стринга от българските интернет потребители.

Приложени са и резултатите от анкети, линкове към български интернет медии и писма за подкрепа от браншовите организации АСТЕЛ и БАСКОМ, както и от Сдружение „УНИНЕТ".

От министерството на транспорта обясниха, че в отговора на ICANN не се посочва на кои други вече регистрирани домейни напомня предложения от България „бг", но споделиха, че са имали опасения, че предложението ще бъде отхвърлено, тъй като някои експерти предварително предупредели, че може да се случи.

Сред резервните варианти за страната ни сега остава „бгр", ще има и нови предложения, обещаха от министерството.
Ще стартира нова анкета за набиране на обществена подкрепа за име на интернет адрес на кирилица, съобщават от транспортното министерство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5367 |14.05.2010 Б. Борисов: България беше размазана от товарния влак! . 0| 4981 |10.05.2010 А. Ковачев: Не може всичко в България да се случва само в столицата . 3| 7735 |30.04.2010 Да спасим Витоша, за да остане природата в България! . 101| 5579 |28.04.2010 Македонци плюят България заради гроба на Яне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads