Реклама / Ads
18| 5122 |07.02.2024 НОВИНИ

"България заслужава изключително висока оценка" - Какво си казаха Асен Василев и секретарят по енергетика на САЩ

.
Източник: Министерство на финансите
Министърът на финансите Асен Василев разговаря със секретаря по енергетика на Съединените щати Дженифър Грьонхолм във Вашингтон вчера по време на визитата в САЩ. В разговора участва и министърът на енергетиката Румен Радев.
 

„Сътрудничеството в областта на енергетиката между България и САЩ допринася за повишаване на енергийната сигурност и диверсификацията не само на държавата ни, но и на целия Балкански регион”, е казал Асен Василев, посочват от пресцентъра на Министерството на финансите.

 

Той акцентира върху проекта Север-Юг, който има за цел да създаде оптимална свързаност на енергийните, дигиталните и транспортните системи на Румъния, България и Гърция.

 

”На фона на изтичащия договор за транзит на газ между Русия и Украйна все по-ключово значение ще има Южният газов коридор и съврзаността Север-Юг,” коментира Василев.Той отново посочи необходимостта от разнообразие в енергийните източници, особено в контекста на руската агресия срещу Украйна, която е разкрила уязвимите места в енергийната сигурност на Европа.

 

Секретарят по енергетика Дженифър Гранхолм изрази своята благодарност за възможността за сътрудничество между САЩ и България в областта на ядрените технологии за граждански цели.

 

Министър на енергетиката Румен Радев подчерта важността на тези отношения не само на развитието на АЕЦ „Козлодуй“ с реактор AP1000, но и на продължаването на сътрудничеството в обучението на кадри и научния обмен. Той представи и новия общ проект на България и Румъния за голяма водноелектрическа централа на река Дунав, като подчерта важността на този иновативен подход към енергийната сигурност в региона.

 

Ключови теми в разговора в Департамента по енергетика във Вашингтон бяха и преходът към възобновяеми енергийски източници и иновативни технологии, както и ограничаването на въглеродните емисии.Атомната енергетика и диверсификацията бяха във фокуса и на срещата на двамата министри в Държавния департамент на САЩ със заместник помощник-държавния секретар по енергийните въпроси Джефри Паят.

 

„България заслужава изключително висока оценка за свършената работа по осигуряване на алтернативни газови източници и коридори, най-вече за това, че дърпа целия регион на запад”, заяви Паят в разговор с министрите Василев и Радев.

 

„Той допълни, че щом нашата страна е успяла да диверсифицира доставките, няма извинение за останалите европейски държави. Държавният департамент на САЩ приема като добър знак факта, че България, Румъния и Гърция работят заедно по проекта Север-Юг“, допълват от Министерството на финансите.

 

.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3123 |07.02.2024 На първо четене: Украинският парламент прие ключов законопроект за мобилизацията . 2| 3039 |07.02.2024 Борел: Украйна ще получи над 1 млн. снаряда от ЕС до края на годината . 9| 3910 |07.02.2024 Тагарев кахърен: Кадрите са основен проблем, само 22% от местата в НВУ са били запълнени през 2023 . 1| 3102 |07.02.2024 Европейският парламент сне имунитета на Ева Кайли заради дело за измама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads