Реклама / Ads
4| 5903 |04.01.2008 НОВИНИ

България - зимна приказка на ужасите

.
Затрупани и непроходими пътища; безхлебие; безводие; без ток; без вестници; без транспорт; преспи по улиците; счупени крайници = България, януари 2008.
 

8 населени места са без ток в Шуменско, 16 без вода, а 11 са без хляб заради усложнената зимна обстановка в региона.

Затворена за движение е автомагистрала „Хемус”, затруднено е преминаването в отделни участъци по третокласната пътна мрежа, поради снегонавяване и бурен вятър. В цялата област е въведено ограничение за движението на товарни автомобили. Затворена за движение е пътната мрежа в общините Никола Козлево, Хитрино, Венец. Частично затворена е в община Каолиново. Затворени са пътищата: Върбица – Методиево, община Върбица; Нови пазар – Мировци, Избул – Войвода, Тръница – Писарево и отклонението за с. Жилино в община Нови пазар, както и пътя Радко Димитриево – Друмево в община Шумен. В останалите общини пътищата са проходими при тежки зимни условия.kola1.jpg

9 села в община Хитрино са без хляб, както и 2 в община Каолиново /Сини вир и Климент/. Без ток са 5 населени места в община Хитрино /Иглика, Калино, Сливак, Близнаци, Страхилица/ и 3 в община Венец / Дренци, Габрица, Черноглавци/. Без вода са общо 16 села в областта, 11 от тях са в община Каолиново. С нарушено водоподаване са и 3 населени места в община Венец /Габрица, Черноглавци, Деница/ и 2 населени места в община Каолиново /Сини вир и Климент/. Падналото количество сняг през денонощието е от 16 до 20 литра на квадратен метър, а дебелината на снежната покривка е от 20 до 25 сантиметра. 19 селища във Варненска област са без ток, 16 села са без вода вследствие на сложната зимна обстановка. Бедствено остава положението в община Суворово. Снощи и в община Аксаково било обявено бедствено положение. Пътищата в Аксаково са много трудно проходими, като в самия град се поддържат, но до селата на Аксаковска община е невъзможно да се стигне. Единственият изход от града е отсечката към Варна по магистралата.

С изключение на пътя Варна-Бургас всички изходи на морската столица са затворени за движение заради снегонавявания. 60 човека са били извадени и спасени от закъсали коли на магистрала „Хемус”. От Гражданска защита предупреждават шофьорите в областта днес да не предприемат никакво пътуване. На Летище Варна все още не се приемат и обслужват полети. Не е изключено при спиране на снеговалежа и вятъра по-късно днес пистата да бъде готова за кацане и излитане. Пристанище Варна остава затворено за всички кораби. До 3 бала е вълнението на морето, 4 градуса е температурата на морската вода.

До 13 села в Разградска област все още няма достъп. В региона е възможно пътуване само с вериги и без ремаркета за товарните автомобили. След като 2 дни автобус не бе потеглял от разградската автогара, в 8 часа днес тръгна рейс към София. Следобед ще има автобуси и към селата от общината. Все още обаче не са пристигнали изданията на националните вестници. Скоростта на вятъра в Разградско е 6 м./сек., температурата 10 градуса под нулата, снежната покривка е средно 21 см. Ако вятърът и снегът спрат, за 4-5 часа могат да бъдат почистени всички пътища – съобщиха от Областно пътно управление. Остава валидно обявеното бедствено положение в три от седемте общини в областта - Кубрат, Исперих и Самуил.

С автобус и високпроходима машина се извозват 60-те пътници от затъналия тази нощ в преспа пътнически влак от гара Самуил за Силистра. Изтеглен е и бързият влак за София, който е изкарал нощта на гара Дулово заради непроходимост на жп линията.

Пътищата в цялата страна ще бъдат проходими до обяд, обеща Веселин Георгиев, директор на Фонд “Републиканска пътна инфраструктура”. Той обясни, че 1350 машини са работили през цялата нощ.

Тротоарите в столицата обаче все още не са почистени от снега. Дори по централни улици като бул. “Цар Освободител” и “Дондуков” те са чистени най-вече пред магазини и заведения, докато на останалите места минувачите се придвижват по тесни утъпкани пътеки в снега. Дори около сградата на Народното събрание на пл. “Независимост” не е добре почистено. Днес по жълтите павета там се е образувал тънък лед, по който гражданите трудно преминават. Не е почистена и ул. “Московска” в частта й от Представителството на Европейската комисия у нас до ул. “Георги Раковски”. Заледявания и непочистен сняг има и по ул. “Оборище”; също и около храм паметника “Св. Александър Невски”. По стълбите на храма и пред централния вход няма сняг, но в страни гражданите трябва да преминат през малки утъпкани от тях самите пътеки. Достъпът до рампата за инвалиди също не е осигурен заради снега.

Рекорден брой пациенти със счупвания са потърсили помощ в Институт "Пирогов" за по-малко от едно денонощие. От 20 ч. снощи до 8 ч. тази сутрин 191 пациенти са преминали през спешните травматологични кабинети на "Пирогов" - 61 от тях са деца. Най-честите травми са счупени ръце и крака, а в предишните дни най-често счупени бяха глезените.

Три пристигащи полети на летище София са анулирани. Това са полетите от Бургас в 8.50, от Атина в 9.20 и от Букурещ в 11.20. Анулиран е и полетът за Букурещ, който трябваше да излети от терминал втори на летище София в 8.40 часа.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5307 |03.01.2008 Външнополитическите предизвикателства пред България . 5| 4862 |03.01.2008 България в снежен пашкул; проблемите ще се решат напролет . 3| 5451 |30.12.2007 АФП: Корупцията продължава да мъчи България и Румъния . 2| 5147 |06.12.2007 България е с най-корумпирана партийна система и правосъдие в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads