Реклама / Ads
17| 4599 |26.11.2021 НОВИНИ

От българите в ЕП само Джамбазки и Слабаков не подкрепиха нови санкции срещу Русия заради частната армия ”Вагнер”

.
Бойци от частната армия „Вагнер"
В съобщение, публикувано на сайта на Европарламента, пише, че е приет документ за нови санкции срещу Русия заради частната армия ”Вагнер”, който е подкрепен от 585 депутати, 40 са гласували против, 43-ма са се въздържали. Подкрепен е и от бългаските евродепутати без Джамбазки и Слабаков от ВМРО.
 

Групата "Вагнер", както и другите военизирани наемници, трябва да се възприемат като прокси организации на руската държава, се казва в резолюцията.


Евродепутатите приветстват изявлението на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел за приемане на санкции срещу "лица и формирования, свързани с групата "Вагнер", както и срещу физически и юридически лица, работещи с тях. Членовете на ЕП призовават санкциите на включват забрани за пътуване и замразяване на активи на всички оперативни служители на на "Вагнер".

 

 "Вагнер" участва в множество конфликти по целия свят, сред които са тези в Украйна, Сирия, Судан, Мозамбик, Либия, Централноафриканската република, Венецуела, пише още в документа.


Европарламентът призовава всички страни, които използват "услугите" на "Вагнер" или свързани с групировката организации, да прекъснат всички връзки с паравоенната формация и нейните служители. В документа е включен и призив към Европейската комисия да гарантира, че еврофондовете при никакви условия няма да се използват от страните-бенефициенти за финансиране на частни военни компании, свързани с нарушения на човешките права, какъвто е случаят с "Вегнер".


През миналата седмица съветът на външните министри от страните в ЕС взе политическо решение за налагане на санкции по отношение на "Вагнер" и свързаните с дейността на групировката лица и институции.


За собственик на "Вагнер" е сочен руският бизнесмен Евгений Пригожин, който е от приятелския кръг на президент Владимир Путин. Пригожин отрича да е собственик на "Вагнер", въпреки журналистическите разследвания с доказателства.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3049 |24.11.2021 Станишев към президента: Поздравления! Сега българите очакват нова страница – работещи институции и редовно правителство . 2| 3215 |23.11.2021 Петър Мутафчиев: Защо се сещаме за състоянието на магистралите само при трагични случаи? . 22| 6619 |23.11.2021 Кирил Петков черпи от опита на Стамболов - залага и на българите от чужбина . 5| 3085 |22.11.2021 Радев губи само в Кърджали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads