Реклама / Ads
2| 4707 |02.02.2016 НОВИНИ

Българите във Великобритания без социални помощи до 4 години

.
Новопристигналите българи във Великобритания да не получават социално подпомагане до 4 години, дори ако работят легално на Острова. Това предвижда текстът на споразумението, договорен между експертите на европейските институции и британското правителство, съобщи БНР.
 

Мярката вече придоби популярност като „аварийна спирачка“ за мигрантите, идващи в Обединеното кралство от други държави на ЕС и тя няма да важи за вече пристигналите българи там, а за онези, които тепърва ще си търсят работа.

 

Законодателството ще важи за всички граждани от Европейския съюз и предложението е изпратено до правителствата на останалите 27 страни членки с писмо от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Сделката е част от плановете на британския премиер Дейвид Камерън да свика референдум за членството на Обединеното кралство в Европейския съюз. За да се задейства този извънреден механизъм се поставят 2 тежки условия, с които премиерът Камерън е направил компромис:

 

Първо – Европейската комисия трябва да прецени, че наистина е на лице масов приток на чуждестранни работници от ЕС, който създава сериозни проблеми на трудовия пазар и натоварва британската социална система.

 

И второ – предложението трябва да бъде одобрено с квалифицирано мнозинство от правителствата на останалите държави-членки на съюза, за да стане правно-обвързващо.

 

Четиригодишната забрана за социално подпомагане няма да може да се удължава лесно, а отново ще е необходимо разрешение от Брюксел. Такова искане ще може да прави не само Великобритания, но и от всяка друга страна в съюза, която сметне, че социалната й система е под натиск от масово навлизане на европейски работници.

 

За разлика от повечето системи в Европа, британската предвижда преки данъчни облекчения, детски надбавки и помощи за жилище на всеки, който е на трудов договор, като сумата е по-голяма за хората с минимална работна заплата, като повечето източноевропейци. Компромисното предложение дава възможност тези облаги да важат само за поданиците на короната, но не и за гражданите на Евросъюза, които обаче ще продължават да плащат данъци на Острова.

 

Има ясна позиция от юристите на Съвета и Комисията, че всичко това е съвместимо със договорите на ЕС в които има забрана на дискриминацията на трудовия пазар и няма нужда те да се пренаписват и ратифицират отново.ЕК ще предложи промяна само във т.нар. вторично законодателство  - по конкретно в Регламента за свободното движение.

 

Проектоспоразумението включва още една „аварийна спирачка“ – всяко ново предложение за европейски закон на ЕК да може да се блокира, ако срещу него се обединят националните парламенти на 55% от страните в съюза. Българският премиер Бойко Борисов заедно с останалите си 26 колеги в Европейския съвет има право на вето върху сделката. Те ще я обсъдят по-другата седмица на среща на върха в белгийската столица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5057 |23.01.2016 Радан Кънев: Реформаторите излъгаха надеждите на българите . 0| 5448 |22.01.2016 Ася Михайлова-Чолашка стана секретар на Плевнелиев по социалните политики . 1| 4598 |07.01.2016 74% от българите искат националния лев да остане . 31| 6366 |22.12.2015 Българите еднакво мразят Путин и Обама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads