Реклама / Ads

3| 4105 |28.11.2019

Българо-македонската комисия в задънена улица и за Г. Делчев, и за Средновековието

.
Проф. Ангел Димитров
Днешната среща бе посветена не на личността на Гоце Делчев, а на Средновековието ни със Северна Македония. Съгласие обаче не е постигнато. Има сериозно разминаване с нашите колеги във формулировката на договора, че имаме обща история.

Не виждам как ще постигнем съгласие за учебниците от двете страни. Това заяви съпредседателят на българо-македонската комисия проф. Ангел Димитров пред БНТ.

Съпредседателят на комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев също обясни, че има сериозни разминавания.

 

„Когато говорим за Средновековието голямото несъгласие на нашите колеги е, че след 9-ти век в Северна Македония се формира българската народност. Те не искат да приемат нашата гледна точка, въпреки, че е достатъчно аргументирана и приета от учените в света. Общата история е обща, защото имаме една държава, формиране на народ, обща култура и общи представи за формирането на тази общност. С Османската империя също имаме живот в една държава, но тя е по-скоро споделена история, защото не участваме заедно в управлението ѝ“, уточни проф. Димитров.

Проф. Георги Михайлов: Нуждата от детска болница е крещяша

 

Той отбеляза със съжаление, че работата на комисията не се развива спрямо желаното още от началото на сформирането ѝ. „От лятото, обаче имаме едно явно нежелание да се работи по-активно. До края на тази година трябва да постигнем някакво съгласие по общата ни история, а още не сме стигнали до личността на Гоце Делчев и съвременната история“, разкри историкът.

 

Проф. Димитров изтъкна, че не е редно именно историците да пресичат опитите за помиряване на ръководствата на двете държави. Затова трябва да се постараем да стигнем до консенсус по спорните въпроси.

 

Македонският историк бе категоричен, че личността на Гоце Делчев не трябва да се разглежда като само на едната или другата държава. Той не скри раздразнението си от думите на колегата му, че лично Гоце Делчев,а и неговите близки се определят като българи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Европейската комисия: Българите живеят нездравословно, имат неефективно здравеопазване и най-кратък живот в ЕС 2| 4220 |28.11.2019 . Комисия в НС разглежда документите на кандидатите за шеф на КПКОНПИ 1| 3425 |28.11.2019 . Комисията за защита на личните данни работи с изтекъл мандат, НС ще избира нов председател 0| 3339 |26.11.2019 . Съветът на ЕС одобри новия състав на Европейската комисия 0| 3250 |25.11.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ