Реклама / Ads
8| 3215 |04.06.2024 НОВИНИ

Българската прокуратура проверява дали "Вагнер" са убили военнопленници и цивилни в Луганск и Донецк

.
Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за това дали през 2022 г. в Луганска и Донецка области от страна на руската групировка "Вагнер" са извършени убийства спрямо военнопленници и граждани. Това става известно от отговор на СГП по повод отправено от БТА запитване във връзка с информация в годишния доклад на Държавна агенция „Национална сигурност“, че е образувана прокурорска преписка по данни на Агенцията за извършени престъпления против мира и човечеството на временно окупираните от руснаците територии на Украйна.
 

Производството е образувано на 22 август 2023 г. по повод класифицирана информация, постъпила от ДАНС. „Предмет на разследване е дали през 2022 г. в Луганска и Донецка области в Украйна в нарушение на правилата на международното право за водене на война са извършени и е заповядано да бъдат извършени убийства спрямо военнопленници и спрямо гражданско население“, съобщават от прокуратурата, като отбелязват, че информацията се предоставя след разрешение на наблюдаващия прокурор.





Повече детайли по разследването не могат да бъдат съобщени, тъй като са под закрилата на Закона за защита на класифицираната информация и няма разрешение на прокурор, допълват от Софийска градска прокуратура.

 

През април 2024 г. , в изпратен до медиите отчет, от Министерство на правосъдието припомниха, че страната ни се е присъединила към украинската Формула за мир. Министерството на правосъдието подкрепя т. 7 от формулата, която касае възстановяването на справедливостта. България подкрепя международните инициативи, които целят решаването на военния конфликт и въздаването на справедливост, включително създаването на международен трибунал, който да разследва руските престъпления срещу човечеството и военните престъпления в Украйна, както и Международния център за преследване на престъплението агресия, припомня БТА.

 

В рамките на сътрудничество с Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст) е обсъдена възможността за присъединяване на България към Международния център за преследване на престъплението агресия срещу Украйна (ICPA), както и към съвместните екипи за разследване (JIT), които активно събират, анализират данните и разследват престъпленията по време на войната в Украйна.

 

Освен това България се присъедини официално към Любляно-Хагската конвенция за международно сътрудничество в разследването и наказателното преследване на геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и други международни престъпления.





През април 2023 г. в Киев България и Украйна се споразумяха за активно сътрудничество при разследване на престъпления, свързани с руската агресия в Украйна, по-специално престъпления срещу човечеството, военни престъпления, престъпления от агресия и геноцид.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2640 |04.06.2024 "Нойе Цюрхер Цайтунг": Oпозореният главен прокурор на България влиза в политиката . 0| 2449 |04.06.2024 Най-големият партньор на Нетаняху подкрепя сделка за Газа. Хамас още мълчи . 0| 2387 |04.06.2024 Свалиха машинист от локомотив, първоначално дал положителна проба за наркотици . 0| 2414 |04.06.2024 Намериха безпилотен летателен апарат на Черноморието ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads