Реклама / Ads
4| 2629 |04.06.2024 НОВИНИ

"Нойе Цюрхер Цайтунг": Oпозореният главен прокурор на България влиза в политиката

.
За гражданския протест той беше олицетворение на усещането за съдебна власт и политика. Сега Иван Гешев се преоткрива. Това пише швейцарското издание Нойе Цюрхер Цайтунг.
 

Изданието цитира работата на Антикорупционния фонд (АКФ) в своя скорошна статия, в която описва проблемите пред българската прокуратура в контекста на опита за кариерен завой на Иван Гешев от ролята на главен прокурор към тази на политик.


„В последните години АКФ, една от водещите организации за разследваща журналистка в България, почти се е превърнала в своеобразна „алтернатива на прокуратурата“, пише Нойе Цюрхер Цайтунг.







В нея гражданите могат да подават сигнали за корупция в случаи, в които държавните разследващи органи не са предприели никакви действия.“


Авторът Франк Щиер описва и ресторанта „Осемте джуджета“ като място, в което се търгува с влияние върху съдии и прокурори и обобщава, че в продължение на три години липсва институционална реакция на разкритията на АКФ. Едва след свалянето на Иван Гешев в края на май 2023 г. прокуратурата започва да разследва Петьо Петров - Еврото, но той се спасява от арест, като бяга през Истанбул в Дубай.


„Разочароващо е, когато разследванията ни за корупционни практики по високите етажи на властта остават без реакция от страна на компетентните органи“, коментира Андрей Янкулов от АКФ.


„Настоящите събития потвърждават факта, че България отново се намира в извънредно положение по въпросите на правото.“

 

Взривяването на бомбата по обяд на 1 май 2023 г. на десния завой на планинския проход от Самоков към София е сигнал за революция в българската политика. Експлозията само леко поврежда бронираната лимузина на главния прокурор Иван Гешев. Но това беше началото на края на неговата кариера в съдебната система, припомня изданието.





Бившият главен прокурор Гешев сега вижда възможност за втора кариера като политик. На 9 юни 2024 г. той ще участва в парламентарните и европейските избори с новосъздадената си гражданска инициатива „Правосъдие за България“, пише Франк Щиер.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2437 |04.06.2024 Най-големият партньор на Нетаняху подкрепя сделка за Газа. Хамас още мълчи . 0| 2382 |04.06.2024 Свалиха машинист от локомотив, първоначално дал положителна проба за наркотици . 0| 2408 |04.06.2024 Намериха безпилотен летателен апарат на Черноморието ни . 8| 60491 |04.06.2024 "Руснаците обикалят из Средиземноморието". Като послание към Путин, френският самолетоносач разгръща мускули

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads