Реклама / Ads
0| 3939 |16.01.2019 НОВИНИ

Български евродепутати: ЕС се готви за различни сценарии

.
Евродепутатите Емир Радев и Момчил Неков
Неуспехът на Тереза Мей беше очакван. Лидерите на Европейските институции направиха всичко възможно да постигнат обща европейска позиция. В рамките на 3 дни Мей трябва да предложи план ”Б”.
 

Това коментираха по темата "Брекзит" двама от българските евродепутати - Емир Радев и Момчил Неков в ефира на БТВ.

 

Британските депутати отхвърлиха сделката, договорена от премиера Тереза Мей за напускането на Европейския съюз. След дебати 432 депутати отхвърлиха споразумението на Тереза Мей, а едва 202 депутати го подкрепиха.

 

"Неуспехът на Тереза Мей беше очакван. Отблизо 100 години управляващата партия не е събирала толкова ниско мнозинство. Редица сигнали имаше, че няма да се приеме споразумението с ЕС. Това отвори много въпроси. Оттук нататък ние в ЕС се готвим за различни сценарии и твърд Брекзит. Има аварийни мерки, които се приемат в момента, но, разбира се, го има и вариантът да се отложи "брекзита", да не е в края на март. Това ще постави редица въпроси, включително с избора на Европейски парламент, защото в момента не се предвижда да се провеждат избори във Великобритания. Това ще обърне всичко, ако мине датата след края на май месец", каза Радев.

 

"Единственото сигурно е, че няма нищо сигурно в цялата ситуация. През 2016 г. беше проведен референдума. Оттогава минаха три години и тези на 15 години са станали на 18 и те ще живеят този период след "брекзита". Така трябва да си зададем въпроса - не трябва ли да има втори референдум? След това имаше нови избори. Те загубиха подкрепа консерваторите, така че не бива да се оправдават с този реферундум", коментира Неков.

 

"Лидерите на Европейските институции направиха всичко възможно да постигнат обща европейска позиция. Тя беше много конкретна, тя беше добър вариант за излизане чрез споразумение. Направиха се редица компромиси, но ясно се подаде сигнал, че повече компромиси няма да има. Така че оттук нататък предоговаряне едва ли ще има, с изключение на някои леки детайли. Но позицията на европейските лидери е твърда. Оттук нататък топката е в полето на Великобритания", категоричен бе Радев.

 

"В рамките на 3 дни Тереза Мей трябва да предложи план "Б", нека да видим какъв ще е той. Позицията на ЕС27 е ясна - има някои малки компромиси, които могат да бъдат направени, но смятам, че организирано излизане на Великобритания е най-добрият вариант", завърши Момчил Неков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4449 |15.01.2019 Откриха паметник на най-големия дарител на Българския червен кръст . 0| 4060 |10.01.2019 Българските евродепутати излязоха с обща позиция по пакета „Мобилност“ . 0| 4116 |10.01.2019 Българските превозвачи на протест в Брюксел заради плана „Макрон” . 2| 3917 |09.01.2019 Български превозвачи заминават на протест в Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads