Реклама / Ads
0| 2714 |24.04.2023 НОВИНИ

Български гражданин и семейството му заклещени в Судан, нямат документи

.
31 българи искат да бъдат евакуирани от размирен Судан Източник: БГНЕС
Към момента 31 български граждани са заявили желание за евакуация от Судан, обяви на извънреден брифинг в Министерството на външните работи заместник-министърът на външните работи и говорител на ведомството Костадин Коджабашев.
 

Българската дипломация държи постоянна връзка със сънародниците ни. Проблемът е, че нямаме посолство в Судан, а функциите му се покрива от дипломатическата ни мисия в Кайро.


 "В своята дейност по евакуацията, то се подпомага и от представителството ни в Рияд. Ситуационният център и посолството ни в Хараре координирано търсят и предлагат варианти, възможности и опции чрез маршрути по въздух и суша за евакуация от Судан", посочи Коджабашаев.

 

Военен самолет "Спартан" ще бъде вдигнат само ако евакуацията се окаже невъзможна по друг начин.

 

Припомняме, че в неделя саудитското външно министерство съобщи, че сред 12-те граждани от други страни, които Саудитска Арабия е евакуирала заедно с 91 свои сънародници, има и българи.

 

Всички те безопасно са пристигнали в Джеда в събота.

 

"Трима души бяха евакуирани на 21 април с конвой на Саудитска Арабия, двама отпътуваха за Египет на 22 април и успешно преминаха границата. Осем заминаха на 23 април за Египет с нает автобус, седем от тях в 13 часа днес бяха на границата с Египет.

 

Един от българите отказа евакуация и се връща в Хартум. Още седем български граждани отпътуваха на 23 април към Порт Судан, като двама пристигнаха днес в Берлин с евакуационен полет на немските въздушни сили и в сряда ще са у нас", обясни Таня Димитрова, директор на дирекция „Ситуационен център“.


От думите й стана ясно, че български гражданин, заедно със съпругата му и трите му деца не са включени в списъка за евакуация, тъй като нямат български документи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2840 |24.04.2023 Software AG, в която работят и български IT специалисти, преминава в американски ръце . 5| 3122 |20.04.2023 Българските евродепутати гласуваха шарено за резолюцията за освобождаването на Навални и Кара-Мурза . 1| 2946 |20.04.2023 Карахасан: Българските турци са важен фактор за изборите в южната ни съседка . 0| 2597 |20.04.2023 Известни български творци с обща изложба в Русе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads