Реклама / Ads
3| 2638 |12.05.2023 НОВИНИ

Българските евродепутати социалисти: България има нужда от леви прогресивни политики

.
Източник: БГНЕС
„Политическата криза в България изисква сериозен и съдържателен разговор за политики. Но всъщност твърде често ни се предлагат субпродукти или политически ГМО-та. Партиите си избират удобни теми за мобилизация на твърдия електорат, които твърде често са димна завеса за неспособността да се намират работещи решения за реалните проблеми.”
 

Това заяви Сергей Станишев, който заедно с ръководителя на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов, откри организирания от българските евродепутати социалисти „Форум за прогресивни леви решения“. В откриващия панел се включиха още Джакомо Филибек – изпълнителен генерален секретар на ПЕС, Биляна Борзан – заместник-председател на Групата на С&Д в ЕП, Хърватия, Жак Папаро – директор на Фондация „Фридрих Еберт“ и Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения.

 

„Справедливостта е ключова за левите движения. Искаме справедливо разпределение на капитала. Големите компании трябва да плащат данъци в държавата, в която печелят. Зеленият преход трябва да бъде платен от замърсителите и големите бизнеси, а не от бедния човек. Правата на работещите, с които БСП се хвали, също са резултат от европейската политика за минимална работна заплата. Борбата с корупцията също е борба за справедливост“, заяви Петър Витанов.

 

По темата за предстоящите политики на трансформация и ролята на българската левица, Станишев добави:

 

„Ако не се започне незабавно задълбочен разговор по всички тези гигантски предизвикателства и не се формира дългосрочна национална политика, има риск България окончателно да се закотви в периферията на Европа, без перспектива за бъдещето. Задължение на левите хора да очовечим предстоящите технологични трансформации. Именно социалната държава трябва да регулира новата дигитална революция.

 

Днес не можем без болка да говорим за състоянието на БСП. В най-бедната страна на ЕС имаме слаба и все по-ретроградна левица – 10% от 240 народни представители. Политическите димки на ръководството на БСП не могат да скрият безпрецедентния отлив на доверие.

 

Не можем да се примирам, че партията която вкара България в ЕС се отдалечи от европейската социалдемокрация, и с един крак е тук, а с другия при Орбан. В навечерието на приемането на бюджета и кампанията за местните избори, ние искаме да върнем съдържанието в политическия разговор.“

 

Възможно е БСП да изглежда по различен начин и може да има нормална левица в България, заяви Петър Витанов:

 

„Някой каза, че тук се събират джендър социалисти. Не, тук се събират хора, които искат справедливост. Защото никога българското общество не е било толкова разделено. Днес бедните стават все по-бедни, а богатите все по-богати. Теми като свръхконцентрацията на богатство и блага са най-важните днес. Социалистите в Европейския парламент не се борят да ни вземат децата, а за онази справедливост, която те искат да видят в Европа.

 

Лявото не е демоде. Лявото е единственото възможно. То не е само фраза, то трябва да бъде изпълнено със съдържание. Не може да бъде свързано само с индексацията на пенсиите. То трябва да бъде свързано с бъдещето на внуците.

 

Надявам се тази дискусия да събуди поне малко надеждата, че БСП може да изглежда по различен начин, че може да има нормална левица в България, която да се бори за справедливост.“

 

„Лявото не може да изчезне защото не са изчезнали проблемите, които са го породили. То няма как да се задоволява с обиране на трохите от масата на десницата“, подчерта политологът Борис Попиванов, който модерираше откриващия панел.

 

България има нужда от прогресивна, социална и демократична левица, посочи изпълнителният генерален секретар на ПЕС, Джакомо Филибек:

 

„Не мисля, че лявото може да губи повече време. След една година предстоят европейски избори и не мога да повярвам, че държава като България е обречена да има социалдемократическа партия с подкрепа под 10%. Трябва да сте готови за следващата битка, защото сме в средата на най-историческия преход, който ще промени Европа за поколения напред. България, а и Европа, имат нужда от политическа сила в страната, която е прогресивна, социална и демократична.“

 

Еврото трябва да е приоритет за България, заяви  заместник-председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Биляна Борзан:

 

„Еврото трябва да е приоритет за България. Когато Хърватия се присъедини към ЕС беше на дъното на икономическите класации, а след влизането в Еврозоната се вижда сериозен скок нагоре. Данните показват, че цените след присъединяването към еврозоната се покачват с едва 0.3%, докато заплатите нарастват с между 20% и 40%. Заради множеството кризи и спекулативните цени Хърватия не почувства всички ползи в максимална степен.“

 

„Четиринадесет месеца след началото на войната, ние не сме по-близо до нейния край. Това означава, че или не сме се опитвали достатъчно, или сме се променили в тези опити. Трябва да преосмислим подхода си“, сподели в анализа си за войната в Украйна Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

„Пожелавам на левите хора в България да успеят да намерят своя път към единството и да изведат България от незавидната позиция на лидер по отношение на бедността и неравенствата в Европа“, добави директорът на Фондация „Фридрих Еберт“ Жак Папаро.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2899 |10.05.2023 Евродепутати от БСП: „ Всяка форма на колаборация на БСП с ГЕРБ е недопустима“ . 4| 2632 |09.05.2023 Евродепутатите удължиха замразяването на митата върху украинския внос с още една година . 1| 2619 |03.05.2023 Евродепутатите на БСП с декларация в подкрепа на „Земя“, след като редакцията беше изгонена от „Позитано“ 20 . 0| 2898 |30.04.2023 ”Дигитална раница - моята България” получиха българските ученици в Кипър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads