Реклама / Ads
8| 3438 |09.09.2021 НОВИНИ

Петър Витанов: В България се занимаваме с това, кой е предлагал 500 000, докато Европа прави най-голямата си икономическа трансформация

.
България стои изцяло извън дневния ред на Европа, която е на прага на най-голямата икономическа трансформация. Това каза ръководителят на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов в предаването „Денят на живо“ по Nova News.
 

„В България се занимаваме с това, кой на кого е предлагал 500 000 лева, наричаме се с ужасни имена, българският парламент прилича на треторазрядно шоу. Свидетели сме на тотално опростачване и деградация. А в Европа в момента се развиват далеч по-важни теми като Зелената сделка, която представлява най-голямата икономическа трансформация. Няма нито политически, нито експертен разговор по тази тема. Единствените, които се опитват да започнат дебат са десните популисти, които се опитват да кажат, че Зелената сделка е вредна. В същото време, когато те управляваха, не се възпротивиха на Европейските съвети“, коментира Витанов.

Според него Европа ще направи тази важна стъпка, въпреки критиките, а България трябва да започне активна работа, така че да не остане отново на опашката.

 

„Развитите западни държави правят така, че да получат повече пари и да защитят своя интерес. За нас социалистите е най-важно тази Зелена сделка да не стане за сметка на най-бедните и уязвими граждани. Важно е този преход да стане безболезнено“, добави Витанов.

 

„Винаги, когато има сериозни реформи и трансформации, те стават за сметка на най-бедните. Предвиден е обаче огромен фонд от 750 милиарда евро, който е за зелени политики, дигитализация и възстановяване от Ковид-19. Част от него е и Фондът за справедлив преход, който цели да дадат средства на онези, които ще са най-силно потърпевши от Зелената сделка“, каза още Петър Витанов.

 

Евродепутатът коментира и протестите на бизнеса.

 

„Бизнесът не можеше да работи дълго време миналата година и беше напълно затворен. Сега, когато бяха наложени мерки, демонстрира нетърпимост, каквато преди това нямаше. И тук аз виждам по-скоро политически контекст. Ситуацията обаче ескалира и заради ниските нива на ваксинация, защото в България в последната година нямаше адекватна здравна политика. Ако бяхме като Малта с 80% напълно ваксинирани хора, сега картината щеше да е напълно различна“, коментира социалистът.

 

Според Петър Витанов политиците търсят евтини дивиденти с ваксинацията.

 

„Бих призовал политиците вместо да се опитват да привлекат към себе си антиваксърите, да действат отговорно, така че да запазят здравето на българските граждани“, каза Витанов и даде пример с редица водещи демокрации като Канада и Франция, където властта прави всичко възможно, за да имунизира гражданите, така че да бъде възстановен нормалният икономически и социален живот и да няма повече жертви на заразата.

 

Попитан за евентуален политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, Витанов отговори, че това е тема, която трябва да вълнува най-вече десните партии.

 

„Голямото притеснение трябва да бъде у ГЕРБ и „Демократична България“, защото тези министри, с техния положителен медиен образ, вероятно ще привлекат избиратели точно от там. Нямам съмнение в десния профил на Кирил Петков и Асен Василев“.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4529 |09.09.2021 Даниел Смилов с две важни стъпки за предотвратяване на нов провал в България . 4| 3553 |09.09.2021 Групата на „БСП за България“ напусна със скандал заседанието на СОС . 4| 4498 |09.09.2021 Методи Лалов подаде оставка като шеф на групата на ”Демократична България” в СОС . 14| 4571 |09.09.2021 Eвгени Кънев: Окупацията създаде съветския човек в България. На всяка крачка е до днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads