Реклама / Ads

4| 2820 |25.04.2021 НОВИНИ

Евродепутатът Петър Витанов: ГЕРБ подходиха безотговорно към внасянето на Плана за възстановяване

.
Петър Витанов
За съжаление в плана липсват мерки за туризма, за намаляване на емисиите в транспорта; не е решен и въпросът с въглищните централи

„Подходът, който ГЕРБ наложиха по отношение на Плана за възстановяване, според мен е безотговорен. Имаме индикативен срок до 30-и април. Ясно е, че колкото повече го забавим, толкова по-късно ще можем да получим авансово онези 13% от средствата за България, които могат директно да постъпят в така нуждаещата се българска икономика. Не мисля, че следващо правителство може да влезе в този срок“, това заяви ръководителят на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в предаването „Брюксел 1“ по „Bulgaria On Air“.


Според него все още има неизяснени въпроси, както и резерви по отношение на социалното включване и зелените цели в българския план. „Невнасянето може би служи като извинение за недотам добре свършената работа. А може да бъде и опит за извиване на ръце - да се състави следващо правителство, което в най-спешен порядък да внесе този план, тъй като няма време за изработването на нов“, смята евродепутатът.


Дигитализацията, зелените политики и възстановяването от ковидкризата са целите, заложени в националните планове за възстановяване и устойчивост. Очаква се България да получи 12,2 млрд. лева безвъзмездни средства, както и възможност за ползване на 4 млрд. евро заеми.

 

„Ефектът за българската икономика би трябвало да бъде съществен. В България обаче, за разлика от Румъния, не стана ясно каква би била добавената стойност при реализирането на плана. Какво би било увеличението на БВП на годишна база. Румънците, например, казват – този план ще доведе до 200 000 нови работни места, ние това не го знаем“, каза още Витанов.


Той отчита като основен проблем на плана включването на немалко проекти, които не са намерили финансиране по стандартните оперативни програми. „След втората корекция се добави Софийското метро, защото няма възможност да бъде финансирано по следващите оперативни програми - това е твърде голям проект, концентриран в столицата на града. Няма лошо да разширим метрото, но това не би трябвало да е за сметка на териториалното разпределение на тези средства“.
„В същото време много неща липсват. Нямаме ясен план по какъв начин да намалим въглеродните емисии в сферата на транспорта. Няма нито една мярка, която да насърчава обществения транспорт в контекста на Зелената сделка. От друга страна туризмът е най-силно засегнатият сектор от пандемията. В България той дава 10% от БВП. Уви, в нашият план няма нито една дума за туризма“, заяви Витанов.


„В България имаме проблем с въглищните централи, въпреки че много политически партии си заравят главите в пясъка и не искат да говорят по тази тема. Огромните средства по плана, можеше да решат този проблем в една средносрочна и дългосрочна перспектива, но не го правят. 46% от електроенергията в страната се произвеждат там и все още правят българската промишленост конкурентноспособна. Ние за съжаление и досега не знаем какво ще се случи с централите. Маришкият басейн има цялата прилежаща инфраструктура за създаване на нови високотехнологични производства, но трябва да се даде ясна перспектива какво ще се прави с централите и в какъв период от време“.

 

Евродепутатът твърди, че добър или лош, Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде внесен максимално бързо, за да не губим време: „Впоследствие всяко следващо правителство ще има възможност за нанасяне на определени корекции в рамките на диалога с Европейската комисия“.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 18| 3720 |24.04.2021 Математикът Витанов: Имаме неканен гост. Да не се върне ”за по още едно” на празниците . 9| 3403 |21.04.2021 Петър Чолаков: ГЕРБ наредиха кабинет „за парлама“. Подиграха се с българите . 9| 3004 |19.04.2021 Адв. Петър Славов: Всички български граждани, когато бъдат поканени, са длъжни да се явят пред НС. Включително и тези от джипката . 10| 12573 |17.04.2021 Петър Бояджиев: Някоя си Десислава породи отвращение към фалша, лъжата и моралната нечистоплътност
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ