Реклама / Ads

 

0| 2374 |07.09.2021 НОВИНИ

Българското научно дружество по фармация: Remdesivir не се препоръчва за лечение на пациенти с лек и средно тежък COVID-19

.
Българското научно дружество по фармация не препоръчва лечение с Remdesivir на пациенти с лека и умерено тежка форма на COVID-19.

Професор Георги Момеков, дфн, председател на УС на Българското научно дружество по фармация и ръководител на Катедра по фармакология, фармакотерапия и токсикология във Фармацевтичен факултет при МУ-София изпрати становище до министъра на здравеопазване д-р Стойчо Кацаров  относно лечението на хоспитализирани пациенти с COVID-19 с Remdesivir. Според него за пациентите с лек или умерено тежък COVID-19 и без нужда от респираторна подкрепа, Remdesivir не предлага значителна полза, а при пациенти на апаратна вентилация има дори неблагоприятно повлияване по отношение на някои от критично важните параметри.

 

Проф. Георги Момеков подчертава, че прилагането на Remdesivir без отчитане статуса на пациента и особено при пренебрегване на естествения ход на болестта, е нерационално, като следва да се има предвид, че извън групите, при които се очакват ползи от лечението, в някои случаи съотношението полза-риск не е положително.

 

По думите му Remdesivir е потенциално хепато- и нефротоксичен, а отскоро в продуктовата характеристика  е добавен рискът от брадикардия, като страничен ефект от терапията. Затова ролята на Remdesivir в базираното на доказателства лечение на COVID-19 в момента би следвало да бъде ограничена до хоспитализираните пациенти с висок риск от хипервъзпаление и прогресия до тежка форма, които са диагностицирани до 10 дни от началото на заболяването и изискват суплементиране с кислород, но не и апаратна вентилация, пише още в становището.

 

Според професор Момеков свръхупотребата на медикамента извън формулираните базирани на доказателства препоръки, носи не само негативни икономически последици, но реално създава предпоставки за лишаване популацията, която би имала ползи от лечението, от достъп до Remdesivir, при същевременно прилагане на лекарството при пациенти, при които рискът от странични ефекти е по-голям от очакваните ползи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 4043 |03.09.2021 Заев: Скопие се грижи и за българското малцинство, ще дадем гаранции с дипломатически ноти . 6| 3109 |29.08.2021 „По-добре късно, отколкото никога“: Българското приложение за COVID сертификати вече е достъпно . 2| 3182 |29.08.2021 Уникално постижение в българското колоездене! Имаме световен шампион . 10| 14884 |11.08.2021 Politico за „българското политическо лимбо“: Мачото Трифонов се държи като американска танцьорка на бурлеска от 50-те

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ