Реклама / Ads
0| 2997 |04.04.2022 НОВИНИ

Балтийските държави се отказват от руския газ

.
Източник: БГНЕС
От началото на април балтийските страни - Латвия, Литва и Естония - се отказват от природния газ от Русия, съобщи за Латвийското радио Улдис Барис, председател на борда на системния оператор на природен газ JSC Conexus Baltic Grid (Conexus).
 

Той подчерта, че изявлението на Русия, че ще може да се плаща за доставяния от нея природен газ само в руски рубли, е сигнал за необходимостта от драстично намаляване на доставките от Руската федерация, тъй като на тях вече не може да се разчита.

 

„Ако все още имаше съмнения дали може да се разчита на руски доставки, то тези събития ясно показват, че от гледна точка на надеждността, всъщност вече не е възможно да се разчита на тях. От гледна точка на енергийната сигурност на държавата определено е необходимо да се реши въпросът за изграждането на втори LNG терминал – колкото по-бързо, толкова по-добре“, каза Барис

.

Той отбеляза, че газовото хранилище в Инчукалнс вече разполага с необичайно количество газ за този период - 7,6 тераватчаса. Това е почти толкова, колкото Латвия и Литва заедно консумират през зимните месеци. Тази година газовото хранилище в Инчукалнс започна сезона на впръскване още на 26 февруари, което е много по-рано от обикновено.

 

На 1 април Литва отказа да внася руски газ. Това е първата държава от ЕС, която официално обяви подобно решение.

 

Отказът от руски газ в Европа започна активно да се обсъжда след руската инвазия в Украйна на 24 февруари. В края на март страните от Г7 заявиха, че „предприемат допълнителни стъпки за намаляване на зависимостта от руските енергийни превозвачи" и призоваха другите страни, които произвеждат газ и петрол, да „действат отговорно и да увеличат доставките на международните пазари". Лидерите на Г-7 казаха също, че ще подкрепят други страни, които искат да намалят зависимостта от руското гориво.

 

Европа получава повече от 40% от своя природен газ от Русия. Германия е най-зависима от руския газ - делът на горивото от Руската федерация е над 50%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3210 |01.04.2022 Медведев: Русия няма да изнася продоволствие за неприятелски държави, няма и да купува . 0| 3730 |31.03.2022 UK разузнаване: Руски войници в Украйна отказват да изпълняват заповеди и саботират оборудването си . 0| 2704 |30.03.2022 ”Самсунг” спира да ползва символа ”Z” за моделите си в балтийските страни . 0| 4632 |30.03.2022 Държави в Европа - с лимити върху покупките на брашно и олио

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads