Реклама / Ads
7| 4446 |24.05.2023 НОВИНИ

БАН: Езикът свещен на нашите деди е тежко деформиран

.
С призив за защита богатството, красотата и звучността на българския език излязоха учените от Българската академия на науките по случай 24-и май - Денят на българската книжовност.
 

Академиците посочват, че българският език е могъща опора на националната ни идентичност, съхранил се е през вековете като един от най-древните езици с “безспорен принос към човешката цивилизация”. 

 

Българската академия на науките изразява силна тревога за състоянието на публичната реч. "Езикът свещен на нашите деди“ днес е тежко деформиран от масово неспазване на основните му правила и силно замърсен от ненужни чуждици, за които съществуват прекрасни български думи. Свидетели сме на системно подценяване на връзката между език, литература, история, култура и тяхната значимост за общественото развитие. Все повече тези, които се занимават с българския език и българската култура, несправедливо губят престиж в обществото, а то губи чувствителност към посегателствата върху езика, към неприемливите начини, по които се използва речта в публичното пространство.

“Нашата загриженост за правилна българска реч произлиза и от изначалната мисия на БАН за опазване на българския език и българската реч, на българското образование, духовност и култура, на обществените нрави и националната ценностна система.


Ръководени от разбирането за необходимост от издигане престижа на езика в обществото в национална кауза, ние се обръщаме към Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, висшите училища, депутатите от всички партии, публичните личности и особено към българските медии с техните големи възможности за съхраняването на езиковата култура и за налагане на граматично и интонационно правилна словесност. Да обединим усилията си за неотложни и конкретни действия.


Да се цени, уважава и обича родния език и култура, да се отстояват тези ценности пред света трябва да се превърне в свещено наше задължение, за да се съхраним като българи”, посочват от БАН.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3332 |10.05.2023 Михал Камбарев, ПП: Опитваме да отпушим парламента, Борисов лъкатуши около нашите действия . 1| 2712 |04.05.2023 Голи екоактивистки скандират в Рим: Нашите тела са голи и уязвими, също като планетата . 12| 3327 |28.04.2023 Украинските граничари готови на кърваво отмъщение за Уман: Тези изроди обстрелват нашите мирни градове и села . 7| 3023 |26.04.2023 “Свещената война на Русия срещу Антихриста” прати патриарх Кирил в санкционен списък на Чехия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads