Реклама / Ads
5| 7001 |23.02.2021 АРТ ДЖУНГЛА

Банов за Бакалова и Добчев: Социализмът мина, не може да казваме, на какво да се ръкопляска

.
Боил Банов
”Годините на социализма минаха - не можем да казваме на хората на кого да ръкопляскат и на кого не, кого да харесват.”
 

Така министърът на културата Боил Банов коментира дискусията, възникнала около номинацията на Мария Бакалова за ролята й във филма "Борат" и неодобрението на нейния преподавател в НАТФИЗ Иван Добчев. Самият Добчев бил преподавател на Банов, който знае и помни колко е взискателен и изискващ от учениците си все повече и повече. 


Той коментира и горещата тема за наградите на естрадните изпълнители. За министър Боил Банов наградите за изпълнителите, основани на "Златния Орфей" показват отношението на държавата към хората от този бранш. След много разговори и самият Банов е разбрал, че това така се възприема и от номинираните, за които не толкова финансовите облаги са от значение.


Освен конкурса "Златен Орфей" вече като критерий се добавят и "Мелодия на годината", както и конкурса "Пролет" на БНР. Вече и вторият, допълнен, списък е входиран в Министерски съвет и се покриват на 100% нашите изпълнители, текстописци и музиканти. Като имена, които вече ще бъдат отличени във втория списък, Боил Банов посочи Христо Кидиков, братя Аргирови и Росица Кирилова.


Банов увери, че включените в списъка са направили много за културата на страната, обичани от всички и са "прославяли тази държава, дори и в ония малко скучни социалистически години", включително и в чужбина.


"За мен е най-важна оценката на държавата към хората от този бранш. Това е самостоятелно изкуство, няма трудов договор и заплата. За тези хора беше обидно след години да се чудят как да свързват двата края. Наградата "Златен Орфей" за тях е отношение на държавата и те го усещат по този начин", заяви Банов в студиото на БиТиВи.


По другата гореща тема в сферата на културата - Закона за филмовата индустрия и отвореното писмо на изтъкнати дейци, в което се призовава за вето - Боил Банов не вижда основание за това. "Не виждам основание за това, но това е в правото на президента." Все пак в едно вето ще има мотиви, каквито според министъра няма ясно изложени в писмото на филмовите дейци.


Боил Банов изтъква, че със закона се вливат повече средства и се дават възможности за развитие на цялата индустрия. Основната задача е изпълнена - в пъти повече средства за кинопроизводство и разпространение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7570 |11.02.2021 Скандално: Банов отне наградата на починал композитор . 9| 6127 |08.02.2021 Мария Бакалова: Благодарна съм, че Холивуд не ме изплю . 1| 4603 |03.02.2021 Българката Мария Бакалова получи номинация за ”Златен глобус” . 0| 6503 |10.03.2020 Театър ”Възраждане” с постановка он-лайн въпреки забраната на министър Банов /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads