Реклама / Ads
21| 5668 |06.03.2020 НОВИНИ

Медицинските сестри може да обявят гладна стачка

.
Петте медицински сестри са повече от денонощие в бившия Партиен дом. По думите им протестът става безсрочен, докато има решение на исканията им. Подкрепят ги отвън граждани на София и от палатковия лагер пред парламента.
 

Протестиращите медицински сестри, които от вчера са в сградата на Народното събрание на пл."Александър Батенберг", са в готовност да обявят и гладна стачка.

 

Решението е заради становищата на вицепремиера Томислав Дончев, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, според които предложението на медицинските сестри за промяна на здравноосигурителния модел не може да се приеме от правителството.


По-рано днес медицинските сестри изпратиха проект на споразумение до Жени Начева, в което настояват държавата да защити професията им, както на учителите, да има гарантирано стартово възнаграждение за медицинските сестри, промяна в условията на труд и др.

 

Вижте и пеценете какво казаха Жени Начева, Деница Цачева и Томислав Дончев.


"С медсестрите водим диалог от повече от година и продължаваме да оставаме отворени за диалог", заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Тя обясни, че говори от името на министерството, тъй като здравният министър Кирил Ананиев е в Брюксел. После Начева направи дълга ретроспекция какво е направено за здравния сектор: 18 млн. лв. повече за здраве, срещи със сестрите и законодателни промени и всичко това в "много добра диалогичност".

 

Начева съобщи, че е получила споразумението на сестрите, което те искат да се подпише, за да прекратят протеста си, но обясни, че здравният модел "не се състои само от това представителство и приемането му би довело до дестабилизация на здравната система".

 

"Отворени сме за диалог, но трябва да намерим балансиран подход - с лекари, фармацевти, с представители на болничната и извън болнична помощ", категорична бе Начева.

 

"Всички разумни предложения бихме приели, но не и тези, които биха дестабилизирали държавата, особено в този момент, когато се борим с коронавируса", добави зам.-здравният министър.

 

От своя страна министърът на труда и социалната политика Деница Сачева добави, че тези искания са политически, защото искат цялостна промяна на здравния модел.

"Когато се говори за условия на труд, това са преговори, които са елемент на трудовото договаряне. Това, на което сме готови, е да започнем такова договаряне, но тези преговори да се разпростират до всички здравни заведения и да се обсъдят с всички представители на медицинското съсловие", каза тя.

 

"Твърде малодушно и безотговорно е да се подпише споразумение с няколко представители", добави Сачева и бе категорична, че диалогът ще продължи със законните представители на съсловието.

 

Тя обясни, че властта уважава професията, исканията и прави всичко възможно да се увеличат заплатите на медицинските сестри, но "на този етап не сме готови да подпишем споразумение, което да дестабилизира и което води и до косвени последици за образователните и социалните услуги".

 

Томислав Дончев само добави, че ценят професията и труда на здравните работници. "Не очаквайте обаче да поставя под въпрос нечие право на протест", каза той. Вицепремиерът добави, че министерство на финансите и властта се опитват да намерят решение за заплатите.

 

"Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под подобен текст, който противоречи на законните текстове", категоричен бе Томислав Дончев и заяви, че властите не могат да подписват с всеки индивидуални споразумения.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 10170 |06.03.2020 Фейсбук избухна с негодувание на позицията на КНСБ за медицинските сестри . 7| 5511 |06.03.2020 Сестрите от Карлово подкрепиха колежките от София: Чувстваме се смачкани! . 13| 4504 |06.03.2020 Здравният министър клейми: Поведението на петте медсестри е „провокация срещу държавността” . 3| 5644 |06.03.2020 Президентът Радев: Протестът на сестрите е проблем на здравеопазването, не на НСО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads