Реклама / Ads
3| 11839 |22.09.2017 ЪNDERGROUND

”Бързо“ дело срещу пеевската верига „Техномаркет“ тръгна в съда след година и отгоре

.
„Бързо“ дело за опразване на административна сграда в столицата, заведено срещу пеевската верига „Техномаркет“, стартира в съда 13 месеца след образуването му. Искът бе подаден от дружеството с международни инвеститори „Глориент“ през пролетта на 2016 г.
 
Делото е от серията дела, заведени от „Глориент“ срещу „Техномаркет“ за опразване на 13 магазина в цялата страна и сградата в ж.к. „Дружба“-2 в София. Дотук се стигна, след като през 2006 г. имотите са продадени на международното дружество и отдадени под наем на „Техномаркет“, но през 2016 г. придобитата от депутата Пеевски верига спира да плаща наеми, заявява, сделките били нищожни и си остава в магазините и сградата безплатно, пише още De Fakto.

В Софийския градски съд вече има решения по ред от тези искове, като на първа инстанция магистратите разпоредиха на веригата (вече прехвърлена на „Благоевград“-БТ) да опразни имотите. Разглеждането на делото за административната сграда, образувано в началото на август 2016 г., обаче тръгва едва на 20 септември 2017 г. А справка в регистрите показа, че то веднъж е било насрочено – през февруари т.г., но моментално спряно по искане на „Техномаркет“ – да чака финала на друг процес, който тепърва ще започва. Това определение е отменено от апелативния съд и „бързото“ производство за опразването на сградата все пак стартира.

А сега едно друго интересно съдебно решение в битката между пеевската верига  и международното дружество, обрасла с казуси всякакви, е на вниманието на втората инстанция – Софийския апелативен съд. То е по серията искове, заведени от „Техномаркет“ срещу „Глориент“ за нищожност на продажбите на магазините, извършени през 2006 г. и неоспорени цели 10 години.

Проверката на инстанционния контрол първо по ред ще мине решението на съдия Владимир Ковачев от окръжния съд в Благоевград – единственото, спечелено дотук от „Техномаркет“. През юни съдия Ковачев изцяло уважи аргументите на пеевската верига, че магазинът в Благоевград винаги си е оставал техен и обяви продажбата му на „Глориент“ за нищожна. Решението на съдия Ковачев се запомни с обилието от латински сентенции, включително: „Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно“ (по Плиний Стари). То направи впечатление и с факта, че точно обратното по идентични спорове решиха съдии от Русе, Враца и Монтана.

Кое е сигурното в казуса „Благоевград“ и кое – не, ще решава състав на търговското отделение на САС с председател Васил Христакиев. Начело на отделението е най-дългогодишният зам.-председател на съда Стефан Гроздев, избран тази седмица от парламента за член на новия ВСС по предложение на ДПС.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4114 |22.09.2017 Тръмп и Ердоган единни срещу кюрдския референдум . 1| 4320 |21.09.2017 Каракачанов срещу Симеонов: Коалицията с ГЕРБ не скърца . 3| 4214 |20.09.2017 Изгоря ресторант на свидетел срещу Ценко Чоков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads