Реклама / Ads
29| 12997 |18.12.2022 АКТУАЛНО

Атанас и Пламен Бобокови – нов удар срещу трикратния носител на благоевградска грамота Гешев

.
Атанас и Пламен Бобокови
Прокуратурата на Иван Гешев получи пореден тежък удар: Делото срещу русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, известно като ”Боклукгейт”, е прекратено. Прехвалените от самия главен прокурор действия срещу двамата бизнесмени преди време се оказаха балон, който очаквано се спука.
 

Причината за прекратяване на шумното дело са неясноти и нарушения във внесения обвинителен акт, които пречат на защитата на подсъдимите. Това пише в окончателно определение на апелативния съд в София. Така материалите се връщат обратно на разследващите за отстраняване на пропуските, ако са в състояние да сторят това. Дали процесът ще продължи и колко – никой не знае. Така или иначе, лъсва за пореден път съмнението, че зад такива шумни дела, стоят някакви други интереси, които прокуратурата се опитва да обслужи, но не успява да осигури годни доказателства. Наричат се „поръчкови процеси“.

 

Разследването срещу Бобокови стартира преди повече от две години. В началото материалите бяха внесени в спецсъда, но след закриването му бяха прехвърлени в Софийския градски съд.

 

В крайна сметка те бяха обвинени за съучастие в организирана престъпна група (ОПГ) заедно с бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още няколко души. Тезата на прокуратурата е, че са участвали в схема, чрез която у нас незаконно са били складирани и заравяни тонове опасни отпадъци от завода им за производство на акумулатори "Монбат".

 

По това дело Атанас Бобоков прекара няколко месеца в ареста. Срещу брат му Пламен Бобоков пък бяха образувани още разследвания – за незаконно притежание на исторически ценности (върхове от стрели и копия, по което бе оправдан окончателно – пак фиаско за прокуратурата) и заради получаване на уж секретна информация от сводката на служба "Военно разузнаване". По това дело прокурорите твърдяха, че е разкрит оперативният интерес на службата, макар че ставаше дума за новини, съдържащи се в бюлетин на БТА и в информации на други медии.

 

По делото "Боклукгейт" прокуратурата е внесла обвинителен акт от близо 1000 страници, става ясно от определението на съдийския състав, в който влизат Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Величка Цанова. Въпреки десетките пълни папки обаче обвиненията остават неясни и не са посочени ключови подробности относно предполагаемите престъпления. Просто негодни доказателства.

"Обемът на обвинителния акт е в размер на 924 страници, от които обстоятелствената част и диспозитива са изложени на 624 страници. В този значителен и труден за възприемане обем се съдържат множество излишни повторения, които не служат на разумно обоснована цел", пише в определението за прекратяване, съобщава Мадиапул.

 

И ако обемът е техническо неудобство, то съдържанието се оказва по-големият недостатък, защото е неразбираемо.

 

Според прокуратурата ръководител на престъпната група е бил бившият зам.-министър Живков. Твърди се, че той се е познавал с един от другите участници – бизнесмена Васил Коцев, също и с братя Бобокови. От обвинителния акт обаче не става ясно от кога датира познанството и как тези хора са стигнали до решение за образуване на група, пише още в съдебното определение.

 

"Не става фактологично ясно, поне приблизително, времето на това запознанство, както и как е взето решението за образуване на организираната престъпна група. В тази част е налице смислово противоречие и неяснота, доколкото се твърди най-общо, че Атанас Бобоков и Пламен Бобоков се запознали с Живков, а в следващото изречение се въвежда твърдението, че подсъдимият Живков предложил на подсъдимия Атанас Бобоков да започнат съвместна дейност.

 

Участието на подсъдимия Пламен Бобоков в тази първоначална дейност по сформиране на групата се свежда до даден съвет на брат му да приеме това предложение, без да се уточнява какво фактическо значение има познанството на Пламен Бобоков с подсъдимия Живков", заключава съдът.

 

Не се разбира и как и защо те са съгласили да участват в групата и как въобще е конструирана тя. Подобни са нарушенията и при друг заподозрян участник – плевенския бизнесмен Николай Миховски. Има свидетелски показания, че той е уговорил друг човек да участва в схемата, но пък не се разбира, че същият свидетел се е присъединил.

 

По отношение на Живков пък са описани общо 71 деяния като се твърди, че той е намирал фирми, които да извозят отпадъците от производството на Бобокови. Посочените дати, на които се твърди, че това е ставало, обаче не съвпадат.

"За да бъде годно процесуално основание да инициира съдебната фаза на наказателния процес, обвинителният акт трябва да съдържа ясна и недвусмислена обвинителна теза, без съществени празноти при описание на инкриминираното престъпление", посочва се в съдебното определение.

 

Преди дни главният прокурор Иван Гешев дефилира на благоевградска сцена, където му бе връчена за трети път награда на името на италианския съдия следовател Джовани Фалконе. Същият, който бе взривен от мафията заради жестоката битка, която водеше със свои колеги срещу организираната престъпност и корупцията в Италия. На церемонията Гешев се похвали с колосални успехи на обвинението. Не обели и дума обаче, че няма обвинен и осъден нито един представител на политическия Олимп и от високите етажи на властта. Нито един.

 

Преди две години и нещо той се хвалеше с грандиозните разкрития по „Боклукгейт“ и с това, че защитавал интересите на обществото и държавата. Оказва се, че това са били празни и неверни приказки. Спирането на делото доказва това. Остава и съмнението, че прокуратурата е използвана като бухалка срещу определени бизнесмени и бизнеси в полза на задкулисни кръгове.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4998 |28.09.2022 Д-р Пламен Димитров: Нападението срещу Украйна сложи край на руско-германския енергиен романс . 0| 11097 |22.07.2022 Експертът Пламен Димитров: Реанимирана опашата лъжа за азербайджанския газ след срещите на Кирил Петков в Баку . 0| 4895 |10.06.2022 Адв. Атанас Черногорски: Държавата няма да постигне целите си с новия закон за КПКОНПИ. Слага си “таралеж в гащите” . 0| 24858 |01.03.2022 „Иди на х.й!“ към посланик Митрофанова възпламени скандал в Нова тв. Райчев и Василев напуснаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads