Реклама / Ads
2| 5255 |18.01.2021 АКТУАЛНО

Незаконно подслушваният следовател Б. Атанасов е обезщетен с 4000 лв.

.
Бойко Атанасов
Само 4000 лв. обезщетение ще плати Министерството на вътрешните работи на следователя в Софийската градска прокуратура Бойко Атанасов за това, че в продължение на 2 месеца е бил незаконно подслушван, наблюдаван и следен. Решението е на Софийския апелативен съд и може да се обжалва на трета инстанция, информира lex.bg.
 

Срещу Атанасов са прилагани специални разузнавателни средства през 2011 г. по искане на тогавашния директор на ГДБОП Станимир Флоров. Разрешението за подслушване е дадено от председателя на Окръжния съд в София Владимир Иванчев. Според съда това е незаконно, защото компетентният орган е председателят на градския съд и само той e имал право да позволи СРС. Атанасов сам поиска бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства да провери дали е бил незаконно следен, след като още през 2013 г. бил предупреден от тогавашния градски прокурор Николай Кокинов, че има план да бъде арестуван.

 

След като бюрото прие, че има незаконно подслушване, следователят заведе дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди за 151 000 лева срещу МВР, но градският съдия Росен Димитров подчерта в решението си, че макар и неимуществени, вредите следва да бъдат доказани, като тежестта за това се носи от Атанасов, и отсъди 4000 лв. обезщетение. Сега на втора инстанция Софийският апелативен съд се съгласява с тези мотиви.


Бойко Атанасов твърди пред съда, че му е бил създаден образ на "следовател на олигархията" и това е попречило на професионалното му развитие. Той сочи, че е известен критик на ръководството на прокуратурата, както и че срещу него бяха образувани и дисциплинарни дела, по които му беше наложена забележка и му беше намалена заплатата. Според него незаконното подслушване има отношение и към неуспешните му опити да оглави районната, градската и Апелативната специализирана прокуратура, включително и да се кандидатира за главен прокурор. Според съда обаче тези факти нямат никакво отношение към неправомерните СРС-та.

Името на Атанасов нашумя през 2016 г., след като в интервю за "Биволъ" той заяви, че в столичното следствие има шпицкоманда от магистрати под контрола на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Те решавали делата, както поиска главният прокурор. Според него там има три "незаконни" сектора, което позволява заобикалянето на случайния принцип за разпределение на делата. Най-проблемният сектор е първи "Специализиран". Атанасов обясни, че там са съсредоточени най-верните на шефовете на прокуратурата следователи, които решават най-важните дела. Тези дела били държани "на трупчета", за да се активират в момента, в който това е нужно, каза магистратът. Етичната комисия на съдебния съвет се сезира, за да провери случая, но стигна до извода, че проблеми няма

 

Атанасов е и един от кандидатите за европейски делегиран прокурор в България. Той съобщи това преди седмица в профила си във Фейсбук. Eвpoпeйcĸитe дeлeгиpaни пpoĸypopи в Бългapия щe ca oбщo дeceт. Глaвният пpoĸypop на Европейската прокуратура Лaypa Kьoвeши щe нaзнaчaвa oбвинитeлитe, ĸoитo щe paбoтят нa тepeн в cъoтвeтнитe дъpжaви пo eвpoпeйcĸитe дeлa. Πpeтeндeнтитe y нac ce пoдбиpaт oт Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия, cлeд изcлyшвaнe и глacyвaнe. Зa пoзициятa мoгaт дa ĸaндидaтcтвaт cъдии, пpoĸypopи и cлeдoвaтeли, ĸoитo имaт пoнe 8 г. юpидичecĸи cтaж, нe ca пo-възpacтни oт 58 г. и дoĸaзaнo влaдeят aнглийcĸи eзиĸ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 11730 |09.09.2020 Документ показва, че следовател Бойко Атанасов е бил следен безсрочно . 19| 19556 |25.09.2019 Следователката, свързвана с Пеевски и планирала „ювелирната“ акция срещу Иванчева, шеметно се издига в кариерата . 14| 14839 |15.01.2019 Собственикът на ”Дунарит”: Има твърда, последователна, организирана и целенасочена атака срещу мен . 24| 7189 |02.08.2018 Адв. Марковски: Жестоко, незаконно отношение към г-жа Иванчева с прангите и колана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads