Реклама / Ads

4| 2810 |15.03.2021 НОВИНИ

ББА: Заповедта за спиране на плановия прием и плановите операции да бъде преразгледана

.
Българска Болнична Асоциация
Решението на здравния министър за спиране на плановия прием и плановите операции в лечебните заведения може да е по-опасно за пациентите от причината за взимането на това решение. Българска Болнична Асоциация счита, че няма аргументи, които да подкрепят такава стъпка, посочват в своя позиция от Управителния съвет на асоциацията.

Мотивите - рискът от заразяване на пациентите с Covid-19 в болниците бил сведен до минимум и за много от засегнатите от решението болни лечението или операцията са животоспасяващи.

 

„От една страна рискът от заразяване на пациентите в нашите болници е сведен до минимум, защото контролът ни е силно завишен. От друга страна, не можем да оставим на заден план пациентите, които страдат от десетки други заболявания и очакват своето лечение или операция. Тази грешка веднъж вече беше допусната при предходните вълни и хиляди пациенти бяха оставени да чакат, без ясна перспектива кога ще могат да получат своето лечение, в много случаи – животоспасяващо“, се казва в позицията.  

 

Сред мотивите за решението плановият прием да бъде спрян, беше посочено, че по този начин ще се освободят повече легла за лечение на COVID-19.

 

„Припомняме, че леглата за лечение на корона вирус са точно определени и те не могат да бъдат заети от пациенти с друг вид заболявания. Опасността на тях да бъдат настанени други пациенти не съществува. От Българската Болнична Асоциация призоваваме заповедта да бъде преразгледана“.

 

„Алармираме и за още един проблем, породен от допълнението на „Методика за определяне размера на сумите, заплащани на НЗОК за изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични дейности за работа при неблагоприятни условия по повод обявената епидемична обстановка“, приета от НЗОК през януари 2021 г. В нея се въвежда дефиниция за „комплексно интензивно лечение“. Какво е значението на тази формулировка не се сочи. И с какво пациентите лекувани и излекувани в другите болници са били „не комплексни“? Част от критериите, посочени там, са неясни. На други критерии отговарят само определени лечебни заведения. Излиза, че допълнителните средства (увеличение на утвърдените месечни стойности), се насочват единствено към определени лечебни заведения. В същото време абсолютно всички лечебни заведения са задължени да откриват ковид отделения/легла. Всичко това прави разпределението на средствата несправедливо. Каква е причината за този подход и как той обезпечава сигурността на здравната ни система? Как с този механизъм се изпълнява отговорността на държавата за обезпечи разходите при пандемия, заложен в Закона за здравето?“, питат от Асоциацията.

 

Да обърнем внимание на проблемите докато е време, за да не се чудим къде отново сгрешихме, когато вече е късно, призовават от Българската Болнична Асоциация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 14| 2679 |12.03.2021 Джема Грозданова: Спирането на преговорния процес с РСМ не е последователна политика . 32| 4528 |12.03.2021 Смъртен случай е причината за спирането на „АстраЗенека“ у нас . 4| 3317 |11.03.2021 Вълчев издаде заповедта за онлайн обучение на учениците от 5 до 12 клас . 0| 2542 |09.03.2021 И в Сливен е прекратен плановия прием в болниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ