Реклама / Ads
14| 3202 |12.03.2021 НОВИНИ

Джема Грозданова: Спирането на преговорния процес с РСМ не е последователна политика

.
Геополитика и международни отношения на фокус в студиото на bTV. Джема Грозданова от ”Републиканци за България” и Георги Кючуков от АБВ коментираха ваксините, отоншенията с Русия, проблемите с Турция и конфликта между България и Република Северна Македония.
 

"Трябва да използваме ваксини, които са доказано ефикасни и безопасни. Не трябва да правим геополитика от медицината. Имаме нужда от качествени ваксини, на които хората да имат доверие. България има възможност да реши дали това да се направи самостоятелно или не - в последния ден от работата на парламента бе дадена зелена светлина за това", посочи Джема Грозданова.

 

Тя бе категорична - и в България, и в ЕС са направени много грешки по отношение разпределението на ваксините. Заявеното голямо количество от AstraZeneca пък било напълно обяснимо от медицинска гледна точка - препаратът се съхранява значително по-лесно.

 

Кючуков също посочи - що се отнася до жиивота и здравето на хората, място за геополитика няма.

 

"Всички ваксини са без третия стадий на клиничните изпитания. Това значи, че в момента се проследява дълготрайния ефект от тях - тоест дали няма да се появят отдалечени странични явления. Това за ваксини е много малко вероятно. Бихме могли по същия начин, както приехме ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca, да приемем и руската и китайската ваксина. Те са на същия етап на развитие", обясни още доц. Кючуков.

 

На дневен ред в Европа в момента е възможно ли е Русия да окаже геополитическо влияние заради препарата си срещу COVID-19. Грозданова бе категорична - Кремъл може да влияе в държави, в които нямат достъп до ваксините, одобрени в ЕС.

 

"Тези трети страни разчитат на нашата помощ, защото при тях няма квотно разпределение. Както се повтаря, че България ще помогне с дози за Република Северна Македония. Русия би могла да влияе върху Сърбия, РСМ. Такава е ситуацията и с Китай", смята още Грозданова.

 

Българската позиция към Русия трябва да бъде принципна и да запазим националния интерес на страната си, смятат двамата.

 

"В много малко състави на парламента, Министерския съвет, Президентството и прочеее се получава координирано говорене по тази тема. Когато сме така разнородни по отношение една голяма и силна държава, каквато е Русия, олекваме", посочи още Грозданова.

 

"Не трябва да говорим добра ли е Русия или лоша. Трябва да говорим какъв е нашият интерес и какво трябва да направим, за да имаме полза", посочи Кючуков.

 

По отношение на Европейския съюз Джема Грозданова заяви - не е момент за разединение в условията на криза и глобални проблеми в различни области. Джема Грозданова и Георги Кючуков коментираха и отоншенията между България Турция. Кандидат-депутатът от АБВ посочи, че страната ни неофициално защитава това, което турският президент Реджеп Ердоган прави спрямо критиците си и хилядите хора, хвърлени в затвора заради различно мнение.

 

"Не трябва да влизаме в конфликтни ситуации, но не бива да си затваряме очите", посочи още доц. Кючуков.

 

По отношение конфликта между Република Северна Македония и България Джема Грозданова бе категорична - догвоорът за добросъседство е бил подписан набързо, без да бъдат засегнати срокове. Създадена е една историческа комисия, която не работи. По думите на Кючуков освен това самата комисия не е имала задачи, мандат и дневен ред, което е позволило на Скопие да протака и да се надява, че ЕС ще ни притисне да се примирим със ситуацията.

 

"Това, че спряхме преговорния процес не е последователна политика. Трябваше да погледнем глобално. Нашият геополитически интерес води до това, че Скопие трябва да е част от ЕС", смята още Грозданова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5351 |12.03.2021 Смъртен случай е причината за спирането на „АстраЗенека“ у нас . 4| 3626 |07.03.2021 Имунолог: Правилно е отварянето на заведенията, не и спирането на плановия прием . 19| 3507 |18.02.2021 Украйна: Спирането на ”Северен поток 2” е въпрос на живот и смърт . 19| 5715 |29.01.2021 Д-р Джема Грозданова: След Цветанов парламентарната група на ГЕРБ е хаотична

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads