Реклама / Ads
2| 2670 |28.05.2024 НОВИНИ

BBC: Нетаняху се заклева да продължи войната на фона на осъждането на въздушните удари

.
Източник: Архив
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща да продължи войната срещу Хамас на фона на международното осъждане на въздушния удар, при който в неделя загинаха десетки палестинци в Рафах.
 

По данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването най-малко 45 души са загинали, а стотици други са били лекувани от тежки изгаряния, фрактури и рани от шрапнели.

 

Говорейки в израелския парламент, г-н Нетаняху заяви, че ударът е бил „трагично нещастие“, но добави: „Не възнамерявам да прекратявам войната, преди да са постигнати всички цели“.

 

Той заяви, че е жизненоважно Израел да вземе „всички възможни предпазни мерки“ за защита на цивилното население и настоя, че Израелските сили за отбрана (IDF) полагат „всички усилия да не нараняват неучастващите“ в конфликта.

 

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание във вторник по искане на Алжир, за да обсъди удара в Рафах.

 

В изявление от понеделник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че ударът е „убил десетки невинни цивилни, които само са търсили убежище от този смъртоносен конфликт“. В Газа няма безопасно място. Този ужас трябва да спре", каза той.

 

Обръщението на г-н Нетаняху беше прекъсвано от периодични подвиквания на членове на семействата на заложници, взети от Хамас по време на атаката на 7 октомври, някои от които го критикуваха за това, че не е успял да сключи сделка за връщането на техните близки.

 

Международните организации осъдиха удара, а ЕС настоя Израел да спази решението на Международния съд от миналата седмица за прекратяване на ударите по Рафах. Висшият дипломат на блока Жозеп Борел нарече удара в неделя „ужасяващ“.

Въпреки решението на МС Израел обеща да продължи с инвазията в Рафах, като официални лица настояват, че решението оставя възможност атаката да бъде съобразена с международното право.

 

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви, че нападението показва, че „няма видима промяна в методите и средствата за водене на война, използвани от Израел, които вече са довели до смъртта на толкова много цивилни“.

 

Израел предприе атаката в Рафах в неделя часове след първата от няколко месеца насам ракетна атака на Хамас срещу Тел Авив.

 

Представители на ЦАХАЛ съобщиха, че при нападението срещу Рафах са убити двама висши командири на Хамас и че разследват смъртта на цивилни граждани в района.

 

Палестинският Червен полумесец обаче заяви, че въздушният удар е бил насочен към палатки за разселени хора близо до съоръжение на ООН в Тал ал Султан, на около 2 км северозападно от центъра на Рафах.

 

Видеозаписи от мястото на инцидента в района на Тал ал-Султан в неделя вечерта показват голяма експлозия и интензивно горящи пожари.

 

Графични кадри показват редица постройки в пламъци до транспарант с надпис „Кувейтски лагер на мира „1“, както и служители на службите за бързо реагиране и случайни минувачи, носещи няколко тела.

 

В понеделник организацията „Лекари без граници“ (MSF) съобщи, че един от нейните обекти е приел най-малко 28 мъртви души, включително жени и деца, след удара.

 

Тя съобщи, че е оказала помощ на още 180 ранени палестинци, като повечето от тях са получили сериозни рани от шрапнели, фрактури, травматични увреждания и изгаряния.

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3463 |27.05.2024 Главчев освободи заместник-министър на транспорта и съобщенията . 4| 2816 |27.05.2024 Фалстарт: Опитът на Северна Корея да изведе шпионски спътник в орбита се провали /видео/ . 3| 3014 |27.05.2024 Макрон: Зъл вятър духа в Европа . 9| 3076 |27.05.2024 Петро Порошенко: Aртилерия, снаряди, мини и минохвъргачки. Българската отбрана много ни помогна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads