Реклама / Ads
17| 5529 |17.05.2021 НОВИНИ

ББР отвърна на служебния министър Петков

.
Източник: БГНЕС
Българската банка за развитие отвърна на служебния министър на икономиката Кирил Петков, който в края на миналата седмица заяви, че институцията е отпуснала милиони като кредит на шепа фирми, голяма част от които свързани с Делян Пеевски. Той посочи още, че в ББР влиза комисия и ще има проверки.
 

От банката обаче са категорични - действията й са били съобразени с политиката на действащите правителства у нас. Институцията изпрати официална позиция до медиите, в която се твърди, че действията на ББР са с цел печалба като търговска, но същевременно се изпълнявала и основната функция на институцията - подкрепа на малки и средни предприятия. 

 

“Банката стриктно съблюдава действащата нормативна уредба в Република България и законодателството на ЕС, в това число и специалния Закон за ББР. Дейността на банката, както и на всяка друга банка в страната, се осъществява под надзора на БНБ, която определя ББР като системно значима кредитна институция за българската банкова система и европейските регулаторни органи“, се посочва още в позицията.

 

“Към края на месец март 2021 г. ББР е с най-висока капиталова адекватност в страната (38%) и е с присъден рейтинг от водещата рейтингова агенция Fitch Ratings на ниво ВВВ с положителна перспектива – рейтинг, равен на суверенния рейтинг на българската държава, обясняват от банката.

 

"ББР има развити дългогодишни отношения с многобройни международни кредитори и партньори, като е изградила авторитет на надежден и стабилен партньор. Банката привлича средства от тях на базата единствено на доброто финансово състояние и репутацията си“, обясняват още от там.

 

Банката уточнява, че не е бюджетно предприятие, но за конкретни цели се финансира от държавния бюджет, а отпускането на кредити се извършва „преимуществено със собствен ресурс на банката“.


ББР посочва, че ще окаже пълно съдействие на Министерството на икономиката във връзка с предстоящата проверка.

 

ФрогНюз припомня, че това не е единственият скандал, в който ББР се замесва напоследък. Стоян Мавродиев бе уволнен като шеф на институцията  заради спорен кредит за 75 милиона лева, който бе отпуснат на колекторска фирма. Уволнението бе разпоредено лично от бившия вече премиер Бойко Борисов. 

 

Мавродиев е известен като “човека на Пеевски”. Съвсем наскоро в публичното пространство изтече скандален запис, в който именно той и Димитър Ламбовски водят интересен разговор. В него Мавродиев обяснява връзките си с “Бойко и Шиши”, с които е в “прекрасни отношения”. В края на миналия месец стана ясно, че ББР е отпуснала солен кредит на фирма, свързана с Младен Михалев - Маджо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2899 |17.05.2021 Служебният кабинет на Янев прави план колко ще струват изборите през юли . 2| 2999 |17.05.2021 Служебният просветен министър: “Ревизия” не е приоритет на МОН . 8| 3688 |17.05.2021 Огнян Герджиков: Служебният кабинет започва амбициозно, ревизия е необходима . 21| 4734 |16.05.2021 Волен Сидеров: Аз направих Каракачанов министър на отбраната и вицепремиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads