Реклама / Ads
6| 9510 |23.01.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ББР в розови облаци, а какво става с милионите на любимеца й

.
Стоян Мавродиев Източник: БГНЕС
Хвалбите колко всичко е розово все повече се разминават с действителността. Шефът на държавната Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев се похвалил във Виена, че институцията ще инвестира най-малко 15% от своя кредитен портфейл в проекти на енергоспестяващата икономика и еко иновации. Толкова завъртяна и издържана в нищоговоренето фраза дори и да е вярна, звучи предимно като ПР.
 

Още повече, че изявлението е направено пред годишния Икономически форум за Централна и Източна Европа във Виена. Естествено е участниците да се похвалят с каквото могат – иначе за какво са там, нали…

 

Безспорен успех на ББР била пилотната Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, посочи Мавродиев. По тази програма били реновирани 2 021 сгради в страната, което щяло да допринесе за намаляване на въглеродните емисии. През следващите три години банката щяла постави фокус върху „зелените“ инвестиции. Браво, бихме казали, ако не беше това говорене в бъдеще време. ББР ще, ние ще, в бъдеще ще, за бизнеса ще и т.н. ПР като за пред международни форуми.

 

Не е ли по-добре Стоян Мавродиев, който е бивш депутат от ГЕРБ, да обясни най-сетне (не)обяснимата му любов към депутата от ДПС Делян Пеевски. За да си обясним някои неща.

 

27.09.2019 в „Капитал“: Констатира се, че свързани с депутата от ДПС компании вече имат около 250 млн. лв. заеми от ръководената от Стоян Мавродиев държавна банка.

Също, че преди дни са отпуснати нови 100 млн. лв. на компания на мениджъри в "Техномаркет". Както и че за целта веригата за техника формално е извадена от групата "Булгартабак", която вече има близо 150 млн. лв. кредити от ББР.

 

Банковите регулации са сложна материя, но едно правило е доста просто и ясно - банка не може да отпуска на едно лице или икономическа група по-големи заеми от четвърт от собствения си капитал. Логиката е да се свие рискът за кредитора от трусове и фалит на кредитополучател.

Как обаче може да се заобиколи това досадно ограничение? Много просто - разделяш групата на две, обявяваш ги за несвързани помежду им и готово. Е, вярно, че това трудно може да заблуди банкера, нито пък надзора, но когато става въпрос за държавна банка и бизнес интересите на крупен олигарх, явно е достатъчно за затваряне на очите.

 

09.11.2019 в същото издание:

 

След като през септември Българска банка за развитие даде 51.13 млн. евро заем за своеобразно мениджърско изкупуване на "Техномаркет България", в началото на октомври държавната институция продължава с ново финансиране за новооформената (поне на хартия) група. От партидата на дружеството в Търговския регистър се виждат два нови заема за общо 25.5 млн. евро. за веригата за техника.

С това експозицията на банката към "Техномаркет" и прекия му собственик "Маркет инвестмънт" нараства до 76.66 млн. евро, или малко под 150 млн. лв. Формалното отделяне на веригата вероятно е именно с цел усвояването на кредита, тъй като предишният й собственик - "Булгартабак холдинг", който се счита, че се контролира от депутата от ДПС Делян Пеевски, вече има заеми от ББР за суми от порядъка на над 150 млн. лв. По закон банките не могат да отпускат на едно лице или икономическа група по-големи заеми от четвърт от собствения си капитал, което за ББР по последни данни е малко над 200 млн. лв.

 

Крайно време е от ББР да дадат отговор и на следния казус:

 

Фирма "Водстрой 98" АД, която се счита че е от кръга на Пеевски, ползва кредити за около 35 млн лв и банкови гаранции над 50 млн лв. Кредитите и гаранциите са главно за осъществяване на инфраструктурни проекти. Единият от кредитите е за приватизацията на "Промишлено строителство холдинг" ЕАД. На 13.08.2014 "Водстрой 98" АД получава кредит от Българска банка за развитие и с него рефинансира всичките си кредити от КТБ. Като обезпечение към ББР "Водстрой 98" АД учредява залог върху търговското си предприятие. През ноември 2014 г. "Водстрой" АД продава акциите си от капитала на "Промишлено строителство холдинг" ЕАД на трето лице. Това е основният актив на "Водстрой 98" АД. Въпросът е: От ББР знаят ли, че "Водстрой 98" АД си е продала основния актив - "Промишлено строителство холдинг" АД. И ако знаят, защо допускат подобно нещо? А ако не знаят, не е ли това измама и грубо нарушение на закона?

Най-нормалната практика в такива случаи е да започне прокурорска разследване.

Засега такова не е стартирало. Засега. Мавродиев обаче не би трябвало да разчита на това „засега“ безкрайно. Времената се менят, действащ министър вече е в ареста…

В прокурорски среди напоследък се споменавала някаква фирма „Консулко“ ли, „Консулт“ ли… Свързват я с голям брой регистрации на офшорки, каквито държавното обвинение издирва по едно разпореждане на бившия вече главен прокурор Сотир Цацаров.

 

Ей такива работи.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10801 |27.08.2019 Какво (не) знае руският премиер Дмитрий Медведев за АЕЦ ”Белене”? /видео/ . 2| 6556 |04.07.2019 PR експерт: Време е НАП да провери какво и колко пере наемателят на плажа . 1| 5993 |09.02.2019 Марешки контра: Системата за контрол на горивата няма да знае какво има в съдовете . 4| 5728 |12.09.2017 Трайчо Трайков: Няма от какво да бъде спасяван ”Дунарит”
Реклама / Ads