Реклама / Ads
7| 4966 |22.06.2014 НОВИНИ

Бедствието удря туризма и реколтата

.
Негативен ефект от наводнението ще има върху туризма и реколтата. Това съобщи вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева. По думите й нанесените щети върху реколтата са най-вече в Добричко, където е един от най-важните ни селскостопански региони.
 

Все още обаче е рано да се говори дали ще скочат цените на храните, уточни тя. Относно туризма вицепремиерът подчерта, че нашите посолства и консулства са информирани да предоставят обективна информация, а тя е, че само на един-два плажа има проблем. Междувременно от Министерството на икономиката съобщиха, че няма нито един загинал или бедстващ турист.

Положението по курортите е овладяно, като на първо място е обърнато внимание на базите и местата за почивка на деца и младежи. „От бедствието ще има негативни ефекти върху икономиката”, категорична беше Бобева. Тя поясни, че освен преките щети за гражданите, които са поправими, има инфраструктура, която трябва да се възстанови. Според нея основният проблем в реакциите при кризи е превенцията, която се неглижира. Местните органи на властта се оплакват, че нямат бюджет, нямат ресурс.

„Една от причините за трагедията във Варна е незаконното строителство, което е системен проблем за държавата”, заяви вицепремиерът. Има възможност щетите от наводнението да се покрият с европари. Това беше дискутирано от вицепремиера по правосъдие Зинаида Златанова и министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Средства могат да бъдат отпуснати по фонд „Солидарност” на Европейския съюз, ако щетите надвишават 232,5 млн. евро. Правилата позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата от първия ден на бедствието. Министрите обсъдиха и възможността финансиране да се търси и чрез пренасочване на средства от „Регионално развитие” за възстановяване на свързващата инфраструктура в засегнатите райони.

В случай че Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по програма „Околна среда”, ще се търсят варианти за отпускане на пари и по нея. След изготвянето на задълбочен анализ и оценка на щетите от наводненията правителството ще приложи най-добрия възможен подход за отпускане на средства от европейската солидарност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5633 |21.06.2014 Бобева: Бедствието ще има негативни ефекти върху икономиката . 28| 6097 |20.06.2014 Борисов: Орешарски действа неадекватно при бедствието . 3| 5851 |14.06.2014 Русенец на съд за удряне на малки балерини . 18| 5837 |02.06.2014 Удрят офшорките със закон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads