Реклама / Ads
16| 3356 |11.03.2021 НОВИНИ

Беларус аут от Евровизия, ако пропагандната песен не се промени

.
Няколко дни след като скандалът с беларуското участие в Евровизия се разрази, EBU реши - страната е аут от конкурса. Решението дойде на фона на призивите на хиляди хора Европейски съюз за радио и телевизия да реагира и да дисквалифицира Минск заради нарушаване на едно от основните правила на песенния конкурс.
 

Ето цялото становище на EBU:


“Като част от нормалната процедура за одобрението на всяка песен на страните, участващи в Евровизия, EBU внимателно прегледа кандидатурата на Беларус и песента на Galasy ZMesta - Ya Nauchu Tebya, за да се увери, че тя отговаря на всички правила. 


Изводите бяха, че песента поставя под въпрос спазва ли се изискването да не се политизира песенния конкурс. 


В контекста на последните реакции към предложната песен, репутацията на Евровизия е поставена под въпрос. 


Уведомихме националната BTRC, която отговаря за избора на песента на Беларус, че в сегашния си вид тя няма да бъде допусната до състезанието. 


Призовахме ги да направят всичко възможно, за да представят модифицирана версия или изцяло нова песен, която да е съобразена с правилата на конкурса. 


Ако това не се случи, Беларус ще бъде дисквалифицирана като участник”.


След като скандалът избухна, Швеция обяви, че беларуските представители в международното жури ще бъдат заместени от Великобритания. 


ФрогНюз припомня, че песента на Беларус бе определена като политическа пропаганда и възхваляване на режима на Александър Лукашенко. Страната се тресе от непрестанни протести срещу президента, който спечели 80% от вота на изборите. Смята се обаче, че държавникът Лукашенко е манипулирал резултатите, за да затвърди диктата си. По време на протестите се стига до сериозни ескалации на напрежението и сблъсъци между протестиращи и полиция. Задържаните са стотици.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3040 |09.02.2021 3 г. затвор могат да получат две репортерки от протестите в Беларус . 11| 3198 |14.12.2020 Гореща точка: Беларус. Поредна порция арести след протестите срещу Лукашенко . 14| 5063 |28.11.2020 Гореща точка: Беларус. Лукашенко обеща - няма да е президент при нова Конституция . 12| 5513 |26.11.2020 Гореща точка: Беларус. Москва натиска Лукашенко за конституционната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads