Реклама / Ads
5| 2859 |13.05.2024 НОВИНИ

ЕС обвинява шефовете на „Евровизия“, че със забраната на знамената са подарили подарък на „враговете на Европа"

.
Решението на Европейския съюз за радио и телевизия да забрани знамената на ЕС по време на финала на „Евровизия“ в събота е подарък за „враговете на Европа“, заяви заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас. „Това, което EBU направи, е умопомрачително“, заяви Схинас пред „Brussels Playbook“ на POLITICO, след като широко гледаният финал на песенния конкурс бе засенчен от политически спорове.
 

Комисарят заяви, че решението на EBU „за първи път“ да изключи знамена, различни от тези на участващите държави, е било ненавременно предвид европейските избори следващия месец и в момент, когато хиляди грузински протестиращи се бяха събрали по улиците на Тбилиси в подкрепа на демократичните ценности, които ЕС представлява.

 

Говорител на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен също разкритикува действията на EBU, като заяви: „Със сигурност е жалко да се забрани знамето, което е знаме на всички членове на ЕС и други членове на Съвета на Европа, участващи в конкурса, и често се вее заедно с националните знамена на обществени сгради.“

 

Схинас заяви пред Playbook: „Не мога да намеря логично обяснение защо EBU прави това. И на какво служи това?“

 

„По-малко от месец преди европейските избори, кой печели от забраната на знамето на ЕС на Евровизия?“, добави комисарят. „Само евроскептиците и враговете на Европа.“

 

Говорител на EBU заяви, че политиката за знамената на Евровизия тази година е „същата като през 2023 г.“, като на феновете е разрешено да носят само знамената на „участващите държави и знамената на дъгата/прайда“.

 

Но на записите от миналогодишното събитие ясно се вижда, че в публиката има десетки знамена на ЕС.

 

Тазгодишният конкурс, проведен в Малмьо, Швеция, беше един от най-оспорваните в историята си, като не успя да избегне призрака на конфликтите в Газа, Украйна и други страни.

 

Преди финала в Малмьо се събраха хиляди протестиращи, много от които развяваха палестински знамена. Когато израелската състезателка Еден Голан излезе на сцената, тя получи смесица от освирквания и възгласи.

Победителят Немо отбеляза на пресконференцията след шоуто, че случайно е счупил трофея си. „Трофеят може да бъде поправен“, казаха те. „Може би и „Евровизия“ се нуждае от малко поправка.“

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8635 |13.05.2024 Как работи руската пропаганда? . 1| 2473 |13.05.2024 Навални получи посмъртно Дрезденската награда за мир . 7| 3889 |13.05.2024 Ген. Мутафчийски: Около 29 000 медицински сестри липсват, разтревожени сме . 0| 2485 |13.05.2024 Градските автобуси трябва да са с нулеви въглеродни емисии до 2035 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads