Реклама / Ads
0| 2885 |12.04.2022 НОВИНИ

Берлин започна да ни натиска нежно за Скопие

.
България трябва бързо да реши споровете си със Скопие, за да могат Северна Македония и Албания да започнат преговорите за членство в Европейския съюз още през първата половина на годината.
 

Това заяви германският външен министър аналена Бербок след срещата на външните министри от държавите в ЕС в Люксембург. 

 

Берлин започна да оказва натиск върху София заради българското вето върху преговорната рамка за членството на Република Македония в Европейския съюз. 

Това не е никак случайно - Германия пое ротационното председателство на Съвета на ЕС, а основен приоритет за блока остава присъединяването на Република Македония и Албания към блока. Регионът Западни Балкани е особено важен за Брюксел, тъй като там все още има засилено руско влияние. Смята се, че с присъединяването на Тирана и Скопие към държавите в блока, това влияние ще бъде намалено.

 

България обаче провали плановете на ЕС с ветото, което на практика блокира целия процес по официалното започване на преговори. Така вече две години процесът буксува, а мотивите на София останаха неразбрани в Брюксел. 

 

"В тези времена, когато Русия води война не само срещу Украйна, но и война, която цели да раздели Европа, е много важно да продължаваме да подкрепяме страните, които отдавна виждат своето бъдеще в ЕС. Важно е не само да не ги разочароваме, но и да изпълним обещанията си за европейско членство, дадени пред тях. Това се отнася преди всичко за страните от Западните Балкани - Албания и Северна Македония. Затова е наша отговорност да започнем преговорите за членство с Албания и Северна Македония в първата половина на годината, това е отдавна отлагана стъпка", категорична бе Аналена Бербок.

 

Темата с членството на Скопие в ЕС и българското вето обаче предизвика търкания в управляващата коалиция у нас. Съвсем неотдавна лидерът на “Има такъв народ” посочи, че Кирил Петков желае “до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава. 

 

От ПП и “Демократична България” са на мнение, че трябва да се намери бързо решение на кризата, а премиерът посочи, че е склонен да смекчи тона към Скопие, за да се излезе от задънената улица. "Има такъв народ" и БСП твърдо стоят зад тезата, че не трябва да се правят никакви компромиси.

 

По присъединяването на Албания в ЕС няма никакви пречки, но двете страни вървят в пакет и препятстването на едната от тях води до забавяне на преговорите и за другата. По присъединяването на Албания в ЕС няма никакви пречки, но двете страни вървят в пакет и препятстването на едната от тях води до забавяне на преговорите и за другата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2847 |10.04.2022 Започна полагането на новите водопроводи за ж.к. „Младост“ . 0| 3113 |08.04.2022 Петков: Още снощи МВР започна да работи по казуса със заплахата срещу Каримански . 0| 3619 |07.04.2022 The Telegraph: Путин натиска генералите си за голяма победа преди 9 май? . 0| 3580 |07.04.2022 Светът да види Буча: Хиляди легнаха пред Бундестага в Берлин в знак на протест срещу войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads