Реклама / Ads
9| 4104 |11.09.2023 НОВИНИ

Без изненада: Путинисти спечелиха регионалните избори в Русия

.
Напълно очаквано - масово победители от местните избори в Русия са верните на президента Владимир Путин. Сред тях - доскорошния кмет на столицата Москва Сергей Собянин, който според първоначалните резултати, оповестени в държавните руски агенции, е получил завидните над 2 млн. гласа.
 

От 8 до 10 септември в 21 региона в Русия се проведоха регионални избори - гражданите гласуваха за губернатори, депутати в регионалните парламенти и други общински органи. Освен това бяха проведени допълнителни избори на депутати от Държавната дума за четири вакантни места в едномандатни избирателни райони. 

 

Гласува се и в окупираните от Русия украински територии, където бяха избрани депутати в местните парламенти - избори, широко непризнати от Украйна и международната общност, след като Русия незаконно анексира четири украински региона - Донецк, Запорожие, Херсон и Луганск. 

 

Изборите в Русия се проведоха при фрапиращи нарушения на законодателството. Според Роман Удот, лидер на движението "Глас", обявено за чуждестранен агент според драконовските закони на Кримъл, всички избори в Находка, Приморски край, са били фалшифицирани. Той отбеляза, че избирателната активност във всички райони на града по едно и също време е достигнала еднакъв процент. Според експерта това означава, че официалната избирателна активност няма връзка с реалния брой гласували.

 

Трима кандидат-депутати, издигнати от партията "Яблоко", са били задържани във Велики Новгород при опит да се срещнат с избиратели. Колата им е била блокирана по неизвестни причини.

 

Жена е била задържана в Москва в избирателна секция, след като е поискала да й бъде показано извлечение от избирателната книжа. Тя започнала да снима с телефона си случващото се, след като комисията очевидно се възпротивила. Срещу нея е съставен акт за дребно хулиганство и неподчинение на полицията и е оставена да пренощува в полицейското управление. Грозят я 15 дни арест.

 

Изборите напълно очаквано се развиха без интриги. Всички настоящи ръководители на региони и временни управители бяха преизбирани. Кметът на Москва Сергей Собянин бе избран за 3 мандат със 76.39% от гласовете.

 

Руските власти съобщиха подобни цифри въз основа на резултатите от гласуването в четирите частично окупирани територии на Украйна.

 

Според първоначалното преброяване на гласовете настоящите ръководители на региони водят в изборите за губернатори, а "Единна Русия" води и с абсолютно мнозинство.

 

- в Приморския край - Олег Кожемяко (72,78%);
- в Амурска област - Василий Орлов (82,38%);
- в Магаданска област - Сергей Носов (72,39%);
- в Чукотка - Владислав Кузнецов (72,34%);
- в района на Нижни Новгород - Глеб Никитин (82,82%);
- в Алтайския край - Виктор Томенко (76,16%);
- в Омска област - Виталий Хоценко (76,33%);
- в Псковска област - Михаил Ведерников (86,3%);
- в Новосибирска област - Андрей Травников (75,72%);
- в Кемеровска област - Сергей Цивилев (85,24%);
- във Воронежска област - Александър Гусев (76,83%).

 

Изключение прави Хакасия, където настоящият губернатор Валентин Коновалов представлява Комунистическата партия на Руската федерация. Той получи повече от 63% от гласовете. Комунистическата партия на Руската федерация води и на изборите за Върховен съвет на републиката: комунистите имат почти 39%, а "Единна Русия" печели 36,6%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2621 |20.08.2023 Испанките спечелиха световното по футбол за жени . 1| 2635 |19.08.2023 Български ученици спечелиха пет медала на Международната олимпиада по астрофизика . 5| 2620 |07.08.2023 Парламентът гласува и изненада: Защитата от домашно насилие се отнася само за интимна връзка на мъж и жена, не за хомосексуални . 10| 3402 |24.07.2023 Изненада: Пригожин с ново амплоа – отвори компания за недвижими имоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads