Реклама / Ads
2| 2511 |17.03.2024 НОВИНИ

Десетки арестувани на протестите „По пладне срещу Владимир Путин“

.
Източник: БГНЕС
Десетки хора, наредили се за опашка, за да пуснат бюлетина по обяд като част от обявените протести в последния ден на руските президентски избори, бяха арестувани, съобщи ДПА, позовавайки се на правозащитници.
 

Правозащитният медиен проект „ОВД-инфо“ в ранния следобед е преброил около 50 ареста, половината от които в град Казан, на около 700 км източно от Москва. Съобщава се също така за арести в столицата и в Санкт Петербург.

Мнозина от арестуваните са отишли да гласуват точно по обяд като част от протестната кампания „По пладне срещу Владимир Путин“, целяща да демонстрира съпротива срещу начина на провеждане на изборите.

 

Протестът беше подкрепен от последователите на Алексей Навални – руския опозиционер, починал миналия месец в наказателна колония в северната част на Русия.







Част от арестите не са били извършени в пределите на избирателните секции. Според докладите една от активистите е била задържана на излизане от дома си в Санкт Петербург. Някои от задържаните са били освободени малко след това.

 

Изборите за президент на Русия се провеждат от 15 до 17 март. За първи път те се продължават три дни, включително чрез дистанционно онлайн гласуване, което е достъпно в около една трета от регионите на страната, според властите.
През последните три дни изборите бяха помрачени от нарастване на украинските бомбардировки и поредица от нахлувания на руска територия от страна на проукраински диверсионни групи.

 

Новите бомбардировки насърчиха властите да затворят училища и търговски центрове в граничещата с Украйна Белгородска област, подкопавайки усилията на Кремъл да изолира руснаците от конфликта в Украйна - особено по време на силно рекламираните избори.


Путин, който гласува онлайн, обеща остър отговор на нападенията и обвини Киев, че се опитва да "попречи" на кандидатурата му за нов шестгодишен мандат.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2647 |17.03.2024 Ябълката на раздора в преговорите за правителство - подбора на хора. Асен Василев "умерен оптимист" . 6| 2484 |17.03.2024 Самоделни бомби летяха срещу руското посолство в Кишинев . 2| 2406 |17.03.2024 „Няма да призовавам да се гласува против него“: Кои са „опонентите“ на Путин? . 5| 2853 |17.03.2024 Гарелов: Пловдивският митрополит Николай е лице на проруските движения в Българската православна църква

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads