Реклама / Ads
7| 3141 |17.03.2024 НОВИНИ

''По обяд срещу Путин": Протест в последния ден на изборите в Русия. Опашки се извиха пред секциите по света /видео/

.
Източник: "Медуза"
Пред избирателните секции в Русия около 12 часа, московско време, хората започнаха да се събират по призива "Обяд срещу Путин". Опашки се образуват в централните райони на Москва и извън центъра, предават опозиционни канали. 
 

Сътрудниците на Навални, които пуснаха пряко предаване на третия ден от изборите, публикуват снимки на опашки в избирателни секции в района на Нова Москва, Жулебино, ВДНХ и Бауманская, предава сайтът "Медуза".


.

Идеята за акцията „Обед срещу Путин", която се състои в отиване в избирателните секции в 12:00 часа на 17 март, беше предложена от депутата от Санкт Петербург Максим Резник. Тя беше подкрепена от Алексей Навални и други опозиционни лидери.


.

В източните руски градове като  Владивосток, Новосибирск, Омск, Иркутск хората са участвали в кампанията „По обед срещу Путин“, както показва екипът на Навални на преки излъчвания в YouTube.

 

Стотици хора са се наредили на избирателните секции на Екатеринбург в Урал.

 

Други опоненти на Путин като заминалия в изгнание бизнесмен Михаил Ходорковски, който живее във Великобритания, също призоваха хората да не се страхуват и да участват в кампанията.

 

Руснаци започнаха да се събират пред посолството в столицата на Армения Ереван час преди митинга „По пладне срещу Путин“. Според оценки на кореспондент на телевизия „Дожд“ опашката е достигнала 600 метра. Много граждани дойдоха от Грузия, тъй като гласуване на президентските избори в Русия не беше организирано в тази страна.

Подобна ситуация се наблюдава в двата най-големи града на Казахстан Астана и Алмати. В Алмати край сградата на руското генерално консулство се образува опашка от няколкостотин метра, съобщава кореспондентът на Дойче веле. Много хора просто ръкопляскаха по време на протеста. Очевидци смятат, че на опашка чакат поне 400 души.

 

Приблизително толкова са дошли да гласуват и в столицата на Узбекистан Ташкент. „Дори не виждам къде можете да чакате на опашка“, каза един от участниците в акцията пред изданието „Верстка“.

 

До обяд 400 души се бяха събрали в руското консулство в Сидни, Австралия, съобщава „Сота“. Там беше определен един ден за гласуване, така че в дипломатическата мисия дойдоха както противници, така и поддръжници на Путин. Полицаите ги разделиха от различни страни на пътя. Путинистите издигнаха пилони с руски трикольори и табло с надпис „НАТО ще се разпадне!” и пускаха „патриотични” песни. Опозицията разпъна плакати срещу войната, Путин и в памет на Алексей Навални, мнозина дойдоха с тениски със знамето на Украйна.

 

Няколкостотин души се събраха в руското консулство в Пукет, Тайланд. На опашката звучеше песента „Промени“, а на пристигналите се раздаваше вода, съобщиха очевидци. „По пладне срещу Путин” в посолството в Банкок протича при 35-градусова жега. Служители в секциите разказват, че предишните дни са идвали по 2-3 души да гласуват на час и не са били подготвени за такъв брой хора.

 

Опашки пред избирателните секции се наблюдават и в китайските градове Шанхай и Пекин. В столицата по обяд имаше блъсканица пред руското посолство. „Веднага започнаха да идват много хора. Всички, които пристигнаха по-рано, казаха, че сутринта няма такава опашка“, отбеляза абонат на „Верстка“.

 

Още около 100 души дойдоха в консулството във виетнамския Хо Ши Мин. Според очевидец опашката се образувала само за 10 минути. Подобна ситуация възникна в Дананг и Ханой. Времето за изчакване в някои райони достига час.

В столицата на Южна Корея Сеул до 11:45 часа пред руското посолство се изви опашка от 100 души. Както казаха очевидци, след 15 минути още няколкостотин души се приближиха до дипломатическата мисия и в резултат на това опашката се простира на половин километър. Протестът се провежда и в Токио, Япония.







Опашки по обяд се извиха и край руските дипломатически мисии в Дубай (ОАЕ), Истанбул (Турция), Оукланд и Уелингтън (Нова Зеландия) и Гоа (Индия).

 

Първите изборни резултати се очакват след затварянето в 19:00 часа местно време (съвпада с българското) на последните избирателни секции в западния Калининград.

 

Около 60% от руските гласоподаватели вече са гласували в първите два дни от тридневните избори, според московски власти. Повече от 114 милиона руснаци имат право на глас, а ЦИК на Русия съобщи, че 63 милиона избиратели вече са отишли ​​до урните до събота вечерта.

 

Украински атаки пък затрудниха изборите в приграничните райони и в окупираните територии. Киев смята изборите, проведени в части от неговата територия, контролирани от Русия, за незаконни и невалидни.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7772 |17.03.2024 Разбойниците и Бог: Защо любима песен на патриарх Неофит, Шаляпин и Борис Христов плаши управниците? . 4| 2356 |17.03.2024 Експерти: В Русия има консолидация в условията на война и докато има война, Путин ще печели избори . 3| 2757 |17.03.2024 Около 9 души от Светия синод влизат в борбата за патриарх. От тях избират трима с мнозинство от две трети . 4| 2453 |17.03.2024 Напрежението расте, очакват се протести: Последен трети ден на изборите в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads