Реклама / Ads
6| 4227 |03.12.2019 НОВИНИ

Без изненади: Избраха Деница Сачева за социален минисър

.
Деница Сачева
Със 114 гласа ”за” ,106 гласа ”против” и 3 гласа ”въздържали се” депутатите избраха Деница Сачева за социален минисър. Тя ще заеме мястото на подалия оставка Бисер Петков. В Парламента отново се чуха цветущи фрази и размяна на обвинения, въпреки че рокадата очевидно бе утвърдена преди гласуването на депутатите.
 

Още вчера от социалното министерство обявиха, че на кратка церемония днес Петков ще предаде поста си на Сачева. В народното събрание имаше изказвания против новия министър, но в крайна стметка вотът мина без изненади.

 

"Поредната рокада във властта е симптом за блокаж за управленски системи, а с Деница Сачева джендър идеологията отново се връща на политическото поле". Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП За България" Драгомир Стойнев по време на дебатите по рокадите в кабинета.

 

"Днес обсъждаме отстраняването на един и назначаването на друг социален министър. Поредната рокада във властта за вас е традиция, но за нас е сериозен симптом за блокаж за управленски системи. Всички знаем кои са проблемите в социалната система - разбита система за социално подпомагане, огромни социални неравенства, милион и половина пенсии под прага на бедността и провалът на деинституционализацията. Смяната на министър подсказва криза. Имаме системен проблем. За три мандата - вярно, все непълни, ГЕРБ не проведе нито една успешна реформа. Нещо повече - вие от ГЕРБ разбихте цели системи. Адиминстративната система я напълнихте с партийно-лоялни некадърници, но се провалихте в електронното правителство", заяви Стойнев.

 

 

"Някой говори силно или вика, когато няма какво да каже". Това каза вицепремиерът Томислав Дончев. "Първо исках да опровергая редица неточности или откровени заблуждения в изказването на г-н Стойнев. Ние изпуснахме само темата с илюстрацията на кориците на "Хари Потър", заяви Дончев.

 

"Ние от "Атака" ще гласуваме против Деница Сачева за министър", заяви народният представител от "Атака" Десислав Чуколов по време на дебатите по гласуването. "Сега разбрах, че тази сутрин е имало някакъв коалиционен съвет, където е обсъждана кандидатурата на г-жа Сачева", каза Чуколов.

 

По думите му кандидатът за поста министър на труда и социалната политика Деница Сачева трябва да отговори на въпроси за Истанбулската конвенция. Позицията на "Атака" е ясна ние настояваме Законът за социалните услуги да бъде отменен. Искаме да чуем и позицията на г-жа Сачева. Също така за Истанбулската конвенция“, допълни още депутатът.

 

"Няма да подкрепим рокадите в кабинета - смяната на министър на принципа "стани да седна" няма да реши проблемите". Това каза депутатът от ДПС и председател на социалната комисия Хасан Адемов.

"Аз ще се опитам за разлика от колегите да говоря по-тихо да кажа нещо по-съществено. Ние категорично не сме съгласни с процедурата по включване на точката от дневния ред. В правилника за организация на дейността на Народното събрание е казано, че на извънредно заседание дневният ред се гласува предварително. Дневният ред е гласуван миналата седмица и той включва две точки. Нищо извънредно, нищо чрезвичайно не налага включването на други точки", заяви Адемов.

 

В дебатът се включи и Валери Симеоново с думите: "Деница Сачева ще спазва програмата на мнозинството, никакви залитания няма да има. Имам чувството, че присъствам не на избор на министър, а на папа. Защо пак тази истерия? Защо е този негативизъм? Защо е това отрицание? В края на краищата министърът е представител на една от управляващите партии и той е длъжен да изпълнява програмата за управления. Не му вменявайте чак такива възможности да извършва мащабни вселенски злодейства като Дарт Вейдър".

 

Деница Сачева благодари на подкрепилите я. "Връзката между образователното и социалното министерство трябва да бъде търсена и занапред. Управленските приоритети са вече разписани и не би трябвало да има изненади в това отношение", каза Сачева.

 

По думите ѝ тя е изненадана от задълбочените познания по нейната биография. "Анкетата за която съм критикувана е въведена 5 години преди аз да бъда зам.-министър на образованието, въведена е по времето на Анелия Клисарова. Джендър идеологията не е въвеждена в българското образование. Искам да подчертая, че полът се определя биологично. Против насилието съм срещу жени и деца и съм за традиционното семейство", това каза тя по повод Инстанбулската конвенция.

 

"Социалната политика трябва да обединява, а не да разединява. Няма да отстъпя от ангажиментите, които са поети към хората с увреждания", категорична е тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4189 |02.12.2019 Бисер Петков предава поста си на Деница Сачева утре . 6| 4641 |01.12.2019 Борисов ще предложи Деница Сачева за министър на труда и социалната политика . 0| 4257 |28.11.2019 Избраха Ивет Лалова за ”Атлет на Балканите” за 2019 година . 4| 3961 |21.11.2019 Избраха Мария Габриел за първи вицепрезидент на ЕНП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads