Реклама / Ads
1| 3535 |03.09.2023 НОВИНИ

Без регистрация в ЦИК - партиите вън от Общинските избирателни комисии

.
Източник: личен архив
Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партиите и коалициите за участие в предстоящите избори за общински съветници и за кметове от 9.30 часа на 4 септември.

Крайният срок за подаването на документите изтича в 17 часа на 13 септември. Крайният срок за подаване на документи за промени в състава на коалиция е 17 часа на 23-и  септември.

 

Партия или коалиция може да поиска да бъде заличена регистрацията й за участие в изборите не по-късно от 32 дни преди изборния ден, тоест до 26-и септември.

 

"Ако не са регистрирани в ЦИК, партии и коалиции, те не могат да се регистрират в последствие в общинските избирателни комисии, за да участват в местните избори на територията на съответната община", обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

 

Приемането на документите ще се извършва всеки ден от 9,30 до 17 часа в сградата на Народното събрание на площад "Княз Александър Първи"1, във фоайето, вход "Ларго". Към заявлението за регистрация партията представя  списък, съдържащ имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията, положен пред упълномощени от партията лица или с квалифициран електронен подпис. 

 

Към заявлението за регистрация коалицията също представя списък на не по-малко от 2500 избиратели. Регистрацията на партия или коалиция може да бъде подкрепена и от избиратели граждани на друга държава– членка на Европейския съюз, като в списъците се посочват имената, личния номер, номера на удостоверението за пребиваване, датата на регистрация, посочена в него, и подпис. Съгласно Изборния кодекс за участие в изборите за общински съветници и за кметове партиите, коалициите и инициативните комитети не внасят депозит.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3985 |31.08.2023 ЦИК за местния вот: На 4 септември започва регистрацията на партиите и коалицията . 2| 3552 |30.08.2023 Д-р Ненков: Общинските малки лечебни заведения служат само за политически цели на локалните лидери . 7| 3534 |29.08.2023 Христо Панчугов: Партиите в управлението трябва да започнат да говорят не за компромиси, а за общи решения . 0| 2447 |10.08.2023 ЦИК обяви какви са правилата за регистрация по настоящ адрес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads