Реклама / Ads
4| 3344 |16.12.2022 НОВИНИ

Без резултат от срещата на ПП с ГЕРБ и ДПС за кабинет с втория мандат, те напуснаха

.
Асен Василев, Кирил Петков, Николай Денков
Срещата на ПП с ГЕРБ и ДПС за съставяне на кабинет с втория мандат завърши без резултат. Двете партии напуснаха демонстративно залата.
 

  От ГЕРБ-СДС дойдоха единствено, за да обяснят, че няма да го подкрепят, защото го смятат за "кукла на конци" на водачите на ПП Асен Василев и Кирил Петков. Веднага след това депутатите на Бойко Борисов напуснаха срещата.

 

"Разговор, в който се търси подкрепа с втория мандат за правителство, след като са изгорени много мостове, след като комуникацията между парламентарните групи, включително при връчения първи мандат, при молбата за среща с кандидата за премиер от името на коалиция ГЕРБ-СДС, е тема, която вероятно, на днешния разговор, не трябва да взема превез", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.


.

 

"Нашият разговор ще се изчерпи дотук. Желая Ви успех, ако намерите съмишленици, вероятно ще представите и състав на правителство в пленарна зала и там ще видите нашия вот", заяви Атанасова и представителите на ГЕРБ напуснаха срещата. 

 

"Няма ли да чуете моя отговор", попита академик Денков, но след като не получи отговор, заяви: "Тогава ще го кажа на медиите".  "Искам да благодаря на колегите от ГЕРБ, че се отзоваха на тази маса и казаха какво мислят", заяви Денков. 


.

 

"Моят призив беше да не се връщаме към миналото, защото ако говорим за изгорени мостове, трябва да почнем от свалянето на правителството на "Продължаваме Промяната", когато много мостове бяха изгорени. Моят призив е да не се връщаме назад, да погледнем напред", заяви академик Денков. Относно персоналния състав на правителство, той обяви, че това е разговор, който предстои. 

 

Всички парламентарно представени партии откликнаха на поканата на Денков. Последен на срещата пристигна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който се извини за закъснението и уточни, че по същото време е имал друг ангажимент, но е направил всичко възможно да присъства. 


.

 

„Кабинетът на Габровски беше от хора, които нямат партийни украски. В момента със същите идеи като неговите искате подкрепа. Искате подкрепа на политики, пък вие да си предложите политически кабинет. Стои и същият въпрос – на реципрочното съгласни ли сте? Дайте да подкрепяте политики, а ние да ви предложим кабинет“. Това каза Мустафа Карадайъ на срещата с Денков.

 

„Намеренията ви са добри. Има обаче ред още други неща, които са за допълване, но искам да спра дотук, но да си потвърдя и нашата позиция. Освен приоритети за нас е важно какво ще се прави и от кого ще се прави. Програмата и състава са много важни, казахме го на Габровски, казваме го и на вас“, каза още депесарят.


Денков заяви, че смята, че законността трябва да се спазва. Той се опита да оправдае Кирил Петков за постъпката му, но бе репликиран незабавно от Карадайъ:

„Аз ви питам да дадете оценка на решението на КС, че действията на Петков са незаконни. Отговорете ми на това“, каза Карадайъ.


„Кирил Петков направи много лични жертви, за да бъде част от правителство, което работеше тогава“, повтори  Денков.. Карадайъ троснато обясни, че няколко пъти е задал ясен и точен въпрос, но на него не му се отговаря и затова няма да седи в зала. От ДПС излязоха от залата.

 

Академик Николай Денков ще приеме втория мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Първият мандат бе неуспешен, след като проектокабинетът на проф. Габровски не успя да събере нужната подкрепа и кандидатурата му бе отхвърлена от Народното събрание. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3289 |16.12.2022 Н. Йорданова: Не можем да подкрепим ГЕРБ заради съдебната реформа. Няма как да имаме личност като Гешев . 2| 3478 |16.12.2022 Шефът на белодробната болница във Варна: Хора от партия ГЕРБ искат да ни закрият . 6| 3315 |15.12.2022 Румен Овчаров: Високомерието на ГЕРБ им изигра лоша шега . 2| 3125 |15.12.2022 Станислав Анастасов: ГЕРБ не положиха достатъчно усилия да съберат едно стабилно парламентарно мнозинство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads