Реклама / Ads

5| 2809 |09.12.2020

Безконтролното харчене във времена на пандемия е неприемливо

.
В практика се превърна икономиите в бюджета да се раздават на висши чиновници под формата на 13 и 14 заплата. Правните основания за това са изключително спорни. Особено смущаващ е случаят от миналата година с Централната избирателна комисия, за която стана публично известно, че освен 13 и 14-та, членовете й са си раздали и 15 и 16 заплата! Тази година очевидно няма да е изключение.

Това се посочва в отворено писмо на клуб “Просперитет” до Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ), премиера Борисов и финансовия министър Кирил Анавиев. 


Ето и цялото писмо:


През годините стана практика в редица висши държавни органи, учредени със специален закон, в края на бюджетната година реализираните "икономии" по бюджета да се раздават на висши чиновници под формата на 13 и 14 заплата и/или финансови бонуси. Правните основания за това са изключително спорни.

 

Особено смущаващ е случаят от миналата година с Централната избирателна комисия, за която стана публично известно, че освен 13 и 14-та, членовете ѝ са си раздали и 15 и 16 заплата! И то при изрично разписан в чл. 52 от Изборния кодекс месечен размер на възнагражденията им, без възможност членовете на ЦИК с тяхно собствено решение и/или приети от същите тях вътрешни правила за работата на комисията, да си разпределят допълнителни възнаграждения.

 

Нещо повече - публично известно стана, и че ежемесечните наеми за жилищата на няколко от членовете на ЦИК, както и разходите им за таксиметров транспорт, също се поемат от бюджета на комисията, т.е. от българските данъкоплатци?!

 

Тази година очевидно отново няма да е изключение. С Протоколно решение 258/24.11.2020, в т. 5 - "Разни", комисията е гласувала отново допълнителни възнаграждения на членовете си! Не по-малко скандално е разписаното в Протоколно решение 257/17.11.2020 (стр.50) купуване на 19 броя нови мобилни телефона на обща стойност 26 416 лв., или по около 1400 лв. бройката!

 

Придобиването на подобен висок клас мобилни апарати от висшите държавни чиновници напомня позабравения скандал "Верту" с депутати от 41-то НС, когато част от народните избраници бяха заснети със скрита камера в работно време на "ВИП"-събитие. Присъствието им на това събитие имаше единствената цел да се сдобият безплатно със скъпата вещ.

 

Подобни практики за безконтролно харчене в края на бюджетната година, без връзка с реалните резултати от извършената работа, не са чужди и на много от останалите висши държавни органи, учредени със специален закон - КЗК, КРС, КЕВР, КФН, и т.н.

 

Намираме тези практики за абсолютно неприемливи, особено във времена на пандемия и дефицити!

 

Предвид гореизложеното, на основание чл. 2 във вр. с чл. 4, т. 1 от Закона за държавната финансова инспекция, ви сезираме с настояване да извършите предварителна проверка относно намерението за подобни разходи на публични средства в гореизброените и останалите бюджетни организации, подлежащи на контрол пред вас. Настояваме и да дадете задължителни указания с оглед тяхната евентуална незаконосъобразност.

 

При установяване на подобни практики, съответното държавно ведомство да бъде проверено и 3 години назад, като при установяване на нерегламентирано харчене на средства в полза на висши чиновници, те бъдат задължени да ги възстановят!

 

Клуб "Просперитет":


Калин Манолов - журналист

Мартин Димитров - макроикономист

Христослав Ангелов - микроикономист

инж. Бойко Бочев - бизнесмен

Николай Кюркчиев - икономист

Петър Славов - адвокат

Йордан Стоянов - IT специалист

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Нинова: Нещо, което ще променим след края на Борисов ще е харченето на бюджета да е прозрачно и през парламента 9| 4161 |12.11.2020 . Божков: Времената са различни, но краят им ще бъде един и същ 7| 6676 |03.11.2020 . Клуб ”Просперитет”: Бюджет 2021- опасен завой наляво! Откровено предизборно харчене 6| 3630 |28.10.2020 . Георги Кадиев: Харченето на Борисов говори, че няма намерение да управлява дълго 17| 7219 |22.10.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ