Реклама / Ads
7| 4458 |09.12.2020 НОВИНИ

Петър Славов: Държавни институции продължават с лошите практики на коледни бонуси

.
Петър Славов
”Регулаторните органи, които са създадени със специален закон, дават някакви дребни суми на средния управленски ешелон и на служителите, а висшият ешелон си разпределят тлъсти бонуси”. Това каза пред БНР Петър Славов от Клуб ”Просперитет”, които изпратиха на 8 декември отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, до финансовия министър Кирил Ананиев и до ръководителя на АДФИ, в което им напомнят как се раздават коледни бонуси във време, което не зависи от пандемии и кризи.
 

Славов обясни, че държавните регулаторни органи разполагат със самостоятелни бюджети, тъй като са създадени със самостоятелен закон:

 

"От реализирани икономии им остава някаква сума в края на годината, но това не значи, че тя трябва да бъде похарчена по подобен начин. Има и писма на министъра на финансите, което е до всички държавни ведомства, в които той апелира за икономии, за да може да се подпомогне здравната система и Министерство на здравеопазването за справяне с пандемията".

 

От Клуб "Просперитет" припомниха, че в края на 2019 година ЦИК са си раздели 16-а заплата, т.е. четири допълнителни заплати:

 

"На заседание на ЦИК, което е било в края на ноември 2020-а, в момента, в който са решили да си раздадат допълнителни бонуси и тази година, изслушват това писмо на финансовия министър. Следователно са знаели, че има подобно искане и очакване за икономии към всички държавни институции, но въпреки това си продължават със старите лоши практики. А ако нещо им остане, да го дадат за работещите на първа линия в борбата с пандемията".

 

Петър Славов беше категоричен, че АДФИ трябва да се намеси, защото по закон ЦИК не могат да определят собствените си възнаграждения, по смисъла на Изборния кодекс:

 

"Много ясно трябва да се провери дали въобще законосъобразно са раздавани тези допълнителни заплати, бонуси или каквото са, а отделно след това да коментираме дали е морално и допустимо в тази ситуация да правят това тези държавни чиновници".

 

Той изказа надежда с писмото на Клуб "Просперитет" да бъде спряна лошата практика на коледните бонуси в държавните ведомства тази година.



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5210 |02.12.2020 Петър Бояджиев: Европейските пари, с които се хвалят управляващите, са условно гласувани. Трябват проекти . 23| 17702 |27.11.2020 Сериозна повреда в блок 6 прикриват АЕЦ „Козлодуй” и АЯР, алармира д-р Петър Кърджилов пред Фрог нюз . 21| 7916 |20.11.2020 Д-р Петър Марков: Трябва да се действа много бързо, за да се изведе страната от острата недостатъчност на здравеопазване . 6| 4419 |18.11.2020 Д-р Петър Марков: Броят на тежко болните с COVID-19 в България ще расте

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads